Pražská zubří samice Prťka dorazila na Kavkaz

Tiskové zprávy

Lenka Pastorčáková  |  13. 06. 2019


Samice zubra Prťka, narozená v Praze v září 2017, v pořádku dorazila do ázerbajdžánského národního parku Shahdag, kde bude vypuštěna do přírody. Zoo Praha se tak podílí na mezinárodním projektu, který má za cíl navrátit zubry na Kavkaz.

Posláním moderních zoologických zahrad je ochrana biodiverzity a Zoo Praha realizuje či se podílí na realizaci řady projektů, které toto poslání naplňují,“ uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. „Zubři jsou jedním z příkladů. Již dříve jsme několik jedinců poskytli do NP Bieszczady v Polsku, ale Prťka by se měla stát jednou ze zakladatelek nově obnovené populace zubrů na Kavkaze. Tam zubři ve volné přírodě přežívali nejdéle; vyhubeni byli v polovině 20. let minulého století.

Prťka, pojmenovaná podle slavné hlášky z filmu Sněženky a machři, vyrazila na dlouhou cestu ze Zoo Praha do Ázerbajdžánu letos v březnu. Několik týdnů nejprve strávila v německém Tierparku Berlin, který zubry určené k transportu shromáždil, pak byla společně s dalšími zubry z jiných evropských zoo letecky přepravena do Baku a odtamtud jela po zemi do národního parku Shahdag v severovýchodním Ázerbajdžánu.

Včera jsme z německé pobočky Světového fondu na ochranu přírody, který projekt spoluorganizuje, obdrželi skvělé zprávy. Všech dvanáct zubrů, včetně těch z Prahy a Plzně, v pořádku dorazilo do aklimatizačního prostoru v národním parku Shadag, kde se zatím úspěšně adaptují,“ potvrdila Barbora Dobiášová ze Zoo Praha s tím, že by zubři měli být vypuštěni na přelomu července a srpna, a to na plochu národního parku o rozloze 130 tisíc hektarů.

Záběry z putování Prťky a dalších zubrů na Kavkaz najdete na těchto odkazech:

https://we.tl/t-k0mtWpdcIj/
https://we.tl/t-VLFiZ7q2Nl

Zdroj: Thomas Macholz, WWF.

Pražská zubří samice Prťka dorazila na Kavkaz