Zoo Praha oslaví 87. „narozeniny“

Tiskové zprávy

Lenka Pastorčáková  |  20. 09. 2018


V pátek 28. září se v Zoo Praha uskuteční slavnost k 87. výročí otevření zoologické zahrady. Připraven je bohatý program v celém areálu zoo. Návštěvníci se mohou těšit na lachtana Melouna předvádějícího, jak správně třídit odpad, křtiny gepardích mláďat s atletem Jakubem Holušou či představení nového Toulavého autobusu za účasti jeho patrona - fotbalisty Karla Poborského. Kdo s sebou přinese vysloužilý mobil či tablet, dostane navíc dárek.

Zoo Praha má za sebou další úspěšnou hlavní sezónu. Všechny své příznivce a podporovatele proto zve, aby si na její závěr, v den 87. výročí otevření zoo, přišli užít den plný zábavy. Program začne v 11 hodin vystoupením lachtana Melouna, dále proběhne například vernisáž výstavy „Fotím v Zoo Praha“ a začne hlasování o vítězi soutěže. Za účasti jednoho z nejlepších českých atletů Jakuba Holuši budou pokřtěna gepardí mláďata, legendární fotbalista Karel Poborský – jako patron projektu - pomůže představit nový Toulavý autobus, vyhlásit sbírku na in situ projekty a předat enrichment gorilám.

Podstatou projektu Toulavý autobus je environmentální vzdělávání dětí v Kamerunu. Školní autobus během několikadenních výletů dopravuje kamerunské děti z okolí biosférické rezervace Dja do záchranných stanic pro primáty. Dosavadní autobus byl v důsledku opotřebení – v náročném terénu už najezdil desetitisíce kilometrů – nahrazen autobusem novým, pořízeným z velké části z finančního daru Magistrátu hlavního města Prahy. Jeho cesty se teď navíc rozšiřují o naučnou botanickou stezku přímo v oblasti Dja.

Doprovodný program v rámci oslavy je připraven jednak u Pavilonu goril – kdo tam na stanovišti firmy REMA Systém odevzdá starý mobil či tablet, odnese si drobný dárek –, jednak v Galerii Gočárovy domy, kde probíhá výstava Sklípkani. Kdo přinese svlečku svého sklípkana (min. tři centimetry velkou), dozví se jeho pohlaví.

 

Program oslavy 87. výročí Zoo Praha (28. září 2018):

  • 11:00 – 12:00 expozice lachtanů – vystoupení chovatele Jakuba Mezeie s lachtanem Melounem ve vodě, projev ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka a zástupců hl. m. Prahy, slavnostní přípitek, vystoupení lachtaní rodiny.
  • 12:00 – 12:30 pódium před Vzdělávacím centrem – vernisáž výstavy Fotím v Zoo Praha, zahájení hlasování o vítězi fotografické soutěže, fotokoutek pro návštěvníky.
  • 13:30 – 14:30 pódium před venkovním výběhem gepardů – slavnostní křtiny gepardů a odhalení jmen mláďat za účasti zástupců Zoo Praha, hl. m. Prahy a atleta Jakuba Holuši, soutěž u radaru na měření rychlosti.
  • Od 14:30 pódium u venkovního výběhu goril – vyhlášení fundraisingové sbírky na in situ projekty, předání enrichmentu gorilám, rozhovory s Miroslavem Bobkem, Karlem Poborským a Vítem Kahlem.

Doprovodný program:

  • 10:00 – 16:00 u Pavilonu goril
    • stanoviště firmy REMA Systém, a.s. – třídící aktivity a kvízy, sběrný box na mobily a tablety, ukázky recyklace v Zoo Praha
    • stanoviště Zoo Praha - ukázka krmné dávky pro gorily, gorilí hlavolamy, které si budou moci návštěvníci sami vyzkoušet, nejrůznější edukativní hry (např. rozpoznání jednotlivých členů gorilí tlupy podle obličejů či omalovánky s tématikou goril), povídání na téma Toulavý autobus a Strážci pralesa
  • 15:30 – 17:30 Galerie Gočárovy domy - komentované prohlídky výstavy Sklípkani za doprovodu chovatele Davida Šťastného, pozorování svleček a kokonů sklípkanů pomocí binokulárních lup, workshop na téma určování pohlaví sklípkanů

Zoo Praha oslaví 87. „narozeniny“