Mládě hrabáče kapského už má jméno - Sawa

Tiskové zprávy

Lenka Pastorčáková  |  10. 06. 2018


Oblíbené mládě hrabáče kapského narozené 22. dubna v Zoo Praha je samička a dostala jméno Sawa, což v překladu ze svahilštiny znamená „Ta pravá“. Toto jméno dnes odpoledne během křtin v Africkém domě slavnostně odhalili kmotři mláděte – herec Igor Bareš s manželkou Antonií Talackovou.

„Je to takové zvláštní zvířátko; nechci říkat, že ošklivé, ale chtěl bych Sawě popřát, aby časem byla trochu hezčí,“ zavtipkoval kmotr mláděte Igor Bareš. Narážel tak na výjimečný vzhled tohoto afrického savce, který je natolik unikátní, že pro něj byl dokonce vytvořen samostatný řád.

Sawa už dnes váží 7246 gramů. Jak ale připomněl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, odchov hrabáče kapského není vůbec snadný. „Tentokrát situaci komplikovala skutečnost, že matka mláděte Kvída měla potíže se zuby. Nyní ale již vše nasvědčuje tomu, že půjde o třetí úspěšně odchované mládě tohoto páru, Kvídy a Draca.“

První mládě se Kvídě narodilo v září 2013, to se ovšem – stejně jako mládě narozené o rok později – odchovat nepodařilo. První úspěšný odchov proběhl v roce 2015; sameček Kito dnes žije v Zoo Randers v Dánsku. Také čtvrté mládě, samičku Nyotu, narozenou v srpnu 2016, již Kvída odchovala bez obtíží. Nyota se nedávno přestěhovala do Zoo Olomouc.

Mládě hrabáče kapského už má jméno - Sawa