Úspěch „Strážců pralesa“: školáci vybrali pětkrát více mobilních zařízení než loni

Tiskové zprávy

Lenka Pastorčáková  |  22. 05. 2018


Letošní ročník soutěže „Staň se strážcem pralesa“, která spočívá ve sběru a následné recyklaci starých mobilních zařízení, byl velmi úspěšný. Zapojilo se celkem 56 škol a ty za necelé čtyři měsíce nashromáždily celkem 5 995 mobilních zařízení (mobilů a tabletů), což je pětkrát více než loni.

Velkým setkáním zúčastněných tříd, bohatým programem a oceněním vítězů dnes vyvrcholil další ročník soutěže, díky níž děti pomáhají gorilám nížinným a dalším ohroženým druhům. Za každý odevzdaný mobil nebo tablet totiž dostává Zoo Praha 10 Kč od společnosti REMA Systém, která soutěž spolupořádá. Tyto peníze pak putují na sbírkové konto „Pomáháme jim přežít“ a je z nich podporována ochrana přírody přímo ve střední Africe.

Nejpilnější byli žáci ze Základní a mateřské školy v Řehlovicích nedaleko Ústí nad Labem. V průměru tam každý student přispěl do soutěže 12 mobily nebo tablety.

„Děkuji všem zúčastněným školám, které nám pomáhají pomáhat,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a doplnil: „Ze získaných prostředků zejména připravujeme vzdělávací programy pro děti z okolí biosférické rezervace Dja v Kamerunu; jde především o projekt Toulavý autobus. Snažíme se tak omezit nelegální lov goril nížinných i dalších ohrožených druhů.“

Vítězné kolektivy získaly kromě dárkových předmětů a certifikátů také zážitkové programy. Hlavní cenou je noc v Zoo Praha – večerní program s edukačně zábavnými prvky a noční prohlídkou.

Úspěch Strážců pralesa