Zoo Praha oslavila Den sponzorů

Tiskové zprávy

Lubor Mach  |  10. 12. 2017


V Zoo Praha, kde dnes proběhlo tradiční setkání přátel, sponzorů a adoptivních rodičů zvířat, byly uděleny ceny Velký, Divoký a Malý Richard. Zároveň byli vyhlášeni vítězové fotografické soutěže „Fotím v Zoo Praha“ a slavnostně se přestřihla páska u jurty, kde ode dneška veřejnost může navštívit výstavu „Pomáháme jim přežít: Sajgy mongolské“. V dopoledních hodinách zároveň do zoologické zahrady dorazil 1 400 000. letošní návštěvník, což je druhý nejlepší výsledek v historii Zoo Praha.

Ceny Richard, které jsou určeny pro nejvýznamnější podporovatele Zoo Praha, spolu s ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem výhercům předal judista Lukáš Krpálek. Velkého Richarda převzal generálmajor Ing. Jaromír Šebesta, velitel Vzdušných sil Armády České republiky za dlouhodobou pomoc a podporu při zajišťování transportů koní Převalského do Mongolska v rámci projektu Návrat divokých koní. „Podílení na projektu Návrat koně Převalského nám dává možnost cvičit v podmínkách, ke kterým bychom se jinak nedostali,“ uvedl generálmajor Ing. Jaromír Šebesta a dodal: „Jedná se o spolupráci, která má prospěch pro obě strany, v tomto případě zde profituje ještě třetí strana - tou je příroda,“ uvedl generálmajor Ing. Jaromír Šebesta. Divoký Richard připadl společnosti MasterCard Europe za inovativní a ojedinělé dotykové obrazovky s integrovanou platební funkcí, díky nimž Zoo Praha propaguje projekty in situ a zároveň získává peněžní prostředky na veřejnou sbírku „Pomáháme jim přežít“. Malý Richard byl udělen Harley Davidson Clubu Praha za dlouholetou adopci orlů bělohlavých.

Dnes také vyvrcholila fotografická soutěž „Fotím v Zoo Praha“. Autory nejlepších fotografií vybraných odbornou porotou se stali Vladimír Čech (jenž se svými snímky obsadil 1. i 3. místo) a Jan Tahal (2. místo). Ocenění obdrželi hodnotné dárky od Zoo Praha a společnosti Canon.

V jurtě u výběhu koní Převalského pak byla zahájena výstava „Pomáháme jim přežít: Sajgy mongolské“. Společně s ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem pásku přestřihla známá československá atletka Jarmila Kratochvílová a bývalá velvyslankyně v Mongolsku Ivana Grollová. Výstava na 18 snímcích zachycuje monitorování sajg v Mongolsku pomocí telemetrických obojků, které financovala pražská zoo.

Zoo Praha oslavila Den sponzorů