Začátek adventu v Zoo Praha - rozsvícení vánočního stromu a představení sbírky vzácných ankusů

Tiskové zprávy

Jana Myslivečková  |  23. 11. 2016


První adventní neděli 27. listopadu je pro návštěvníky Zoo Praha připraven bohatý program. V 15 hodin přestavíme v Údolí slonů jedinečnou sbírku starožitných ankusů, poté bude následovat komentovaná ukázka výcviku našich slonů. Tradiční vánoční strom společně s ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem v 17 hodin rozsvítí herečka Eliška Balzerová. Všichni návštěvníci, kteří přijdou po 15. hodině, budou mít vstup za 1 korunu.

Sbírka deseti starožitných ankusů - nástrojů na ovládání slonů-, kterou tuto neděli představíme v Údolí slonů, je skutečným unikátem. Vzácné ankusy byly pořízeny v Džódhpuru v dnešním Rádžasthánu a původně prý patřily mahárádžům z dynastie Ráthórů, kteří v letech 1459 až 1949 vládli džódhpurskému království.

Sbírku ankusů daroval Zoo Praha někdejší velvyslanec České republiky v Indii Ing. Miloslav Stašek, který má nemalou zásluhu na tom, že se stádo slonů v Zoo Praha rozrostlo o srílanské slonice Tamaru a Janitu, matky našich letošních slůňat. Představení sbírky na závěr doplní komentovaná ukázka tréninku slonů právě za pomoci ankusů.

Druhá část programu bude pokračovat od 16.30 u severního vchodu do zoo. Vánoční atmosféru svým zpěvem koled navodí dětský pěvecký sbor Osmikvítek a tradiční vánoční strom rozsvítí v 17 hodin ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek společně s herečkou Eliškou Balzerovou.

Program 27.11.

Pavilon slonů

  • 15.00 Slavnostní odhalení nové vitríny s ankusy
  • 15.15 Ukázka výcviku slonů

Okolí severního vchodu do zoo

  • 16.45 Vystoupení dětského pěveckého sboru Osmikvítek
  • 17.00 Vánoční zdravice ředitele zoo Miroslava Bobka a herečky Elišky Balzerové
  • 17.10 Slavnostní rozsvícení vánočního stromu

 

Začátek adventu v Zoo Praha