Hlodavci

Savci

Zoo Praha  |  19. 04. 2021


Hlodavci jsou nejpočetnějším řádem savců, který zahrnuje asi 2500 žijících druhů. Osídlili celý svět kromě Antarktidy a obsadili rozmanité ekosystémy od tropických deštných pralesů, přes pouště, vrcholky hor až po mrazivou tundru.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Ačkoliv se jedná převážně o drobnější živočichy, najdeme mezi nimi i poměrně velké zástupce v čele s největším žijícím hlodavcem kapybarou, která může vážit až 70 kg. Naopak nejmenší žijící hlodavec, bělozubka nejmenší, kterou můžete pozorovat v pavilonu Afrika zblízka, dosahuje hmotnosti pouhých 1,8 – 3 g, tedy méně, než kostka cukru.

Jak dobře znáte tolik oblíbené kapybary? Vyzkoušejte si náš interaktivní kvíz ZDE. nebo si pro příští návštěvu v zoo vytiskněte další kvíz ZDE, který můžete vyplnit přímo u expozice kapybar a dozvědět se tak mnoho zajímavostí. Menší děti mohou vybarvovat mozaiku s čísly na druhé straně kvízu.

 

Víte, že Zoo Praha pomáhá chránit jednoho kriticky ohroženého hlodavce české přírody? Jde o sysla obecného, kterého pomáhá navracet do Trojské kotliny. Zjistěte o něm více a vyplňte si náš pracovní sešit.

Pracovní sešit - doporučujeme pro žáky 4.- 6. třídy:

Pracovní sešit ke stažení ZDE, řešení ke stažení ZDE.

Více informací o záchranném programu pro sysly obecné naleznete v našem videu: 

 

V Zoo Praha najdete mnoho zástupců hlodavců především v pavilonu Afrika zblízka. Otestujte si své znalosti o nich v našem interaktivním kvízu ZDE.

 

Nápovědu k vyplnění kvízu najdete v našem vzdělávacím videu:

Více informací o dalších našich hlodavcích najdete také v následujících videích:

 

Chci vědět více: