Obojživelníci

Obojživelníci

Zoo Praha  |  06. 04. 2021


Obojživelníci jsou třídou obratlovců, která je silně vázána na vodní prostředí. Vajíčka obojživelníků nemají na rozdíl od plazů nebo ptáků pevné obaly a jsou tak náchylná k vyschnutí. Také kůže dospělců nemá šupiny a nachází se v ní četné slizové žlázy, zvlhčující povrch těla.

Vodnice posvátná, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Vodnice posvátná, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Víte, že největšího známého žijícího obojživelníka světa můžete spatřit právě v Zoo Praha? Je jím jeden z našich velemloků čínských, obývajících unikátní pavilon Velemlokárium. Poznejte spolu s námi nejen velemloky, ale také vzácné žáby vodnice posvátné a další fascinující druhy obojživelníků.

 

Pracovní sešit - doporučujeme pro žáky 4.- 9. třídy:

Pracovní sešit ke stažení ZDE, řešení ke stažení ZDE.

 

Víte, co ohrožuje obojživelníky u nás i ve světě? Nebo jak se takový velemlok vlastně rozmnožuje? Zjistěte to a vyplňte si naše interaktivní kvízy ZDE a ZDE:

 

 

Své znalosti o obojživelnících můžete otestovat také v naší interaktivní křížovce ZDE.

 

Nápovědu k vyplnění pracovního sešitu, kvízů a křížovky a další informace k tématu naleznete v našich vzdělávacích videích:

Více informací o ohrožení obojživelníků naleznete také zde:

Více informací o vzácných vodnicích posvátných naleznete také v přednášce kurátora obojživelníků a plazů Petra Velenského a ve vzdělávacích videích zde:

Více informací o velemlocích čínských naleznete také zde:

Více informací o pestrobarevných jedovatých pralesničkách naleznete také zde:

Chci vědět více: