Klisny určené pro letošní transport z Prahy

Návrat divokých koní 2018

Zoo Praha  |  18. 06. 2018


Předběžně jsou pro letošní transport, který začne zítra ráno, vybrané čtyři klisny – Yanja, Tania, Spina a Hanna. Jako náhradnice jsou připraveny klisny Helmi a Spes.

V chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově jsou již připravené čtyři vybrané klisny a dvě náhradnice. Na snímku je (zleva) náhradnice Spes a dvě předem vybrané kandidátky - Spina a Tania. V chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově jsou již připravené čtyři vybrané klisny a dvě náhradnice. Na snímku je (zleva) náhradnice Spes a dvě předem vybrané kandidátky - Spina a Tania.

Yanja

Yanja se narodila 11. 4. 2015 ve švýcarském Wildnispark Zürich Langenberg, odkud také byla 21. 12. 2017 přivezena do Zoo Praha a následně přemístěna do aklimatizační stanice v Dolním Dobřejově. Charakterizuje ji klidná a vyrovnaná povaha, což jistě bude pro transport i následné začlenění do skupiny přínosem.

Tania

Tania se narodila 13. 6. 2015 v Dolním Dobřejově, tedy přímo v aklimatizační stanici Zoo Praha. Jejím otcem je hřebec Nikolaj, matkou klisna Rosina. Jde o 225. hříbě narozené v Zoo Praha.

Spina

Spina se narodila 25. 7. 2014 v německé rezervaci divoké zvěře Wisentgehege Springe, odkud byla 12. 4. 2017 do Zoo Praha a následně do aklimatizační stanice v Dolním Dobřejově převezena. Je spíše dominantní povahy, vyznačuje se velkou zvídavostí; všude musí být první a k aktivitě tak strhává i zbytek skupiny.

Hanna

Hanna se narodila 29. 4. 2015 ve Finsku v Zoo Helsinky, odkud byla do Zoo Praha dopravena 19. 2. 2018 spolu s Helmi, která je letošní náhradnicí pro transport. Otcem Hanny je hřebec Elán narozený v Zoo Praha. Pokud Hanna odletí do Mongolska, stane se prvním koněm Převalského, který cestu „domů“ absolvuje nejen autem a letadlem, ale také lodí. Z Finska do Německa se totiž přeplavila na trajektu.