NÁVRAT DIVOKÝCH KONÍ 2017

Návrat divokých koní 2017

Alena Šteffelová  |  15. 06. 2017


Letošní transport koní Převalského začne v pondělí 19. června 2017 ráno. Zoo Praha ve spolupráci s Armádou ČR plánuje přepravit  do Přísně chráněné oblasti Gobi B v Mongolsku čtyři koně. Bude se jednat o sedmý samostatný transport pražské zoo, přičemž dosud bylo na vzdálenost šesti tisíc kilometrů přepraveno 22 klisen a jeden hřebec a další čtyři koně byli letecky přepraveni uvnitř Mongolska. Zároveň nyní uplyne právě 25 let od počátku reintrodukce koní Převalského do Gobi.

Foto: Petr Hamerník Foto: Petr Hamerník

Letoun CASA by podle letového plánu měl ze základny dopravního letectva v Praze-Kbelích odstartovat v pondělí 19. června v 13.30 a po dvou mezipřistáních v Kazani a Novosibirsku dosednout na nezpevněné ploše letiště v Bulgan Sumu v úterý 20. července cca v 11 hodin místního času, tj. v 6 hodin LSEČ. Koně budou poté v transportních bednách naloženi na nákladní automobily a odvezeni do oblasti Tachin tal v Přísně chráněné oblasti Gobi B. Zde by měli být následně vypuštěni do aklimatizační ohrady.

Zoo Praha vybrala pro letošní rok na cestu čtyři klisny, přičemž jednou z nich je Saranqua, která zde byla odchována. Narodila se v Praze jako 222. hříbě koně Převalského. Další dvě klisny se narodily v německých zoo a poslední v Dánsku. Klisny rozšíří počet „převaláků“ ve volné přírodě, nyní jich v Přísně chráněné oblasti Gobi B žije na 170.


Koně určení pro letošní transport

Předběžně jsou pro transport z České republiky vybrané čtyři klisny – Saranqua, Chantou, Naya a Romy. Jako náhradníci jsou připraveni klisna Konni a hřebci Griffon, Rasmi a Sakhiur.

Sarangua - narozena 3. 6. 2014 v pražské zoo. Jejím otcem je hřebec Nikolaj a matkou klisna Warsa. Tato temperamentní klisna se narodila jako 222. hříbě v našem chovu. Její houževnatá povaha se jí bude ve volné přírodě hodit.

 

 

 


Chantou - narozena 6. 5. 2012 v dánském Givskudu, k nám přišla v prosinci 2015 z německého Weilburgu. Je to světle zbarvená, temperamentnější klisna. V loňském roce byla jednou z náhradnic a letos je již na řadě.

 

 

 

Naya – narozena 15. 5. 2013 v mnichovské zoo. Tato vysoká a robustní světle zbarvená klisna má mírnější povahu a ráda se pohybuje uprostřed stáda.

 

 

 


Romy - narozena 29. 5. 2009 v Lipsku, k nám přišla v dubnu 2016. Je to osmiletá klisna, která již odchovala dvě hříbata. Má klidnou, ale důraznou povahu. V loňském roce byla v roli náhradnice.

 

 

 

 

Náhradníci:

Konni - narozena 27. 5. 2014 v berlínském Tierparku, je u nás od dubna 2016. Mladá klisna je tmavého zabarvení a atletické postavy. Kvůli svému věku je mezi klisnami zatím plašší a ve stádě spíše následuje ostatní, než by se snažila dominovat.

 

 

 


Rasmi – narozen 27. 3. 2013 v pražské zoo. Jeho matkou je klisna Jessica a otcem hřebec Len. Rasmi je 219. hříbětem, které se u nás narodilo. Jedná se o pohodáře, kterého hned tak něco nevyvede z míry.

 

 

 

 

Sakhiur – narozen 24. 5. 2014 v Zoo Praha. Je rovněž potomek klisny Jessicy
a hřebce Lena a připadlo na něj číslo 220 v pořadí narozených hříbat v pražském chovu. Jedná se o velmi zvídavého koně.

 

 

 


Griffon – narozen 9. 6. 2013 v belgickém Hans-sur-Lesse. Je dominantní hřebec, který si umí zjednat respekt. Svoji nebojácnost dává najevo všem v okolí.

 

 

 

 

Partneři a podporovatelé projektu

Reintrodukce koní Převalského probíhá díky spolupráci s Armádou ČR a Přísně chráněnou oblastí Gobi B. Koordinována je s mezinárodní organizací ITG (International Takhi Group).

V letošním roce na transport přispělo i Ministerstvo životního prostředí ČR, Kölner Zoo (Německo) a Tierpark Berlin (Německo).

Hlavním zdrojem prostředků pro realizaci Návratu divokých koní i dalších, níže uvedených aktivit, jsou prostředky z tzv. Dvoukoruny ze vstupu, které uvolňuje Magistrát hl. m. Prahy, a ze sbírkového konta Pomáháme jim přežít, kam přispívá veřejnost. Všem našim podporovatelům děkujeme!

Další aktivity Zoo Praha v Gobi

Projekt „Návrat divokých koní“ nespočívá pouze v transportech koní Převalského do Gobi. Významnou úlohu hrají také související aktivity Zoo Praha. Za přispění České rozvojové agentury ČR byly postaveny posty pro strážce Přísně chráněné oblasti Gobi B, vystaveny seníky a především zrekonstruována nemocnice ve vesnici Bidž. Zoo Praha pro pracovníky Gobi B pořídila rovněž terénní vozidla, uniformy a další vybavení. Konečně loni Zoo Praha za podpory svých partnerů vybudovala v Tachin talu studnu s pitnou vodou.

Jak podpořit Návrat divokých koní

Podpořit nás můžete návštěvou zoo nebo nákupem vybraných suvenýrů, ale především převodem libovolné částky na sbírkové konto
Pomáháme jim přežít, č. ú. 43 - 680 466 0247 / 0100.

ProjektText jednorázové DMSText trvalého příkazu
POMÁHÁME JIM PŘEŽÍT DMS OHROZENEDRUHY 30
DMS OHROZENEDRUHY 60
DMS OHROZENEDRUHY 90
DMS TRV OHROZENEDRUHY 30
DMS TRV OHROZENEDRUHY 60
DMS TRV OHROZENEDRUHY 90