Představujeme vám nominované klisny

Návrat divokých koní 2015

Zoo Praha  |  02. 07. 2015


Zoo Praha dlouhodobě sehrává klíčovou roli v záchraně ohrožených koní Převalského ve volné přírodě. Jedním ze stěžejních záchranných projektů je právě projekt Návrat divokých koní. V rámci kterého od roku 2011 ve spolupráci s Armádou ČR uskutečnila již čtyři transporty posledních divokých koní do mongolských stepí. Patnáct „převaláků“ se tak již navrátilo do země svých předků a posílilo tamní volně žijící stáda. Přečtěte si o životních osudech nominovaných klisen koně Převalského, které v sobotu 4. července 2015 odcestují do Mongolska.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kirá

Narodila se 6. srpna 2008 v maďarském národním parku Hortobágy. Jedná se o klidnou klisnu velmi světlého zbarvení. Z Hortobágy přišla v prosinci 2013. Zkraje ale byla plašší, nekontaktní. Od 14. ledna 2014 žije na Dolním Dobřejově ve stádě klisen, kde si aktivně upevňuje svou pozici a udělala velké pokroky v důvěře k chovatelúm.

Kirá, foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Paradise

Narodila se 25. května 2009 v Paříži a do Prahy přišla v prosinci 2014 z francouzského Safari de Peaugres. Je to kontaktní klisna s průbojnou povahou, která umí přijít na zavolání. Mezi ostatní klisny na Dolním Dobřejově, kde žije od letošního března, se velmi rychle zapojila.

Paradise, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Primule

Narodila se 2. srpna 2011 v Praze jako první hříbě klisny Hary a hřebce Lena. Šlo zároveň o 216. hříbě koně Převalského narozené v Zoo Praha. Klisna má podle chovatelů velmi přátelskou a klidnou povahu.

Primule, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Rabea

Povahou klidná a nekonfliktní Rabea se narodila 14. září 2009 v německém Lipsku. Do Prahy přicestovala na začátku ledna letošního roku. Ve výběhu chovné stanice v Dolním Dobřejově se pak tato elegantní dáma prohání od 10. března stejně jako její kolegyně Paradise.

Rabea, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Querida

Narodila se 10. srpna 2012 v Praze matce Haře a hřebci Lenovi (jako 218. hříbě koně Převalského narozené v Zoo Praha). Kontaktní a důvěřivá klisna, které stále ještě zůstala hříběcí hravost a dovádivost. Z pražské zoo byla 21. října 2013 převezena na Dolní Dobřejov. Querida ve španělském jazyce znamená „chtěná, milovaná“.
Querida, foto: Petr Hamerník, Zoo Praha


Přihlášení k newsletteru