Koně Převalského z Prahy snášejí mongolskou zimu velmi dobře

Návrat divokých koní 2012

17. 02. 2012


Mráz nevadí ani „převalákům“ v zoo: do silných mrazů se narodilo hříbě!

Hříbě krátce po narození ještě není oschlé. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha Hříbě krátce po narození ještě není oschlé. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

Již od počátku roku žijí čtyři koně Převalského, které pražská zoo ve spolupráci s Armádou ČR dopravila loni do mongolského Khomiin Talu, zcela volně - k aklimatizačnímu výběhu docházejí už jen za potravou. Mrazům, kdy teplota může klesnout až k -40 0C, prozatím čelí velmi dobře.

„U skupiny ve složení Matyáš, Kordula, Cassovia a Lima zůstal i francouzský hřebec Bo, který za nimi do aklimatizačního výběhu přeskočil už na podzim,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a dodal, že ačkoli dominantní postavení má Bo, vychází velmi dobře s Matyášem, což u hřebců koní Převalského není obvyklé.

Loňským transportem koní Převalského do Mongolska převzala Zoo Praha při záchraně tohoto druhu iniciativu a nyní připravuje další projekty. V minulých dnech se podařilo mj. dojednat rámec dlouhodobého postupu s International Takhi Group (ITG).

„Naše intenzivní spolupráce s organizací, díky níž se koně Převalského mohli vrátit do Centrální Asie, otevírá zcela nové možnosti,“ poznamenal Bobek.

Současně dochází k rozšíření chovu koní Převalského v Praze. Další z přírůstků čekal chovatele v pondělí 13. února 2012 ráno – ve výběhu našli čerstvě narozené mládě. Mělo ještě slepenou srst, ale již následovalo svou matku.

Hříbě bylo přes velký mráz v dobrém stavu, klisna se o něj od začátku výborně starala. Narodilo se v časných ranních hodinách a jsme přesvědčeni o tom, že to je tentokrát klisnička,“ uvedl Jan Marek, kurátor chovu kopytníků Zoo Praha.

Matkou hříběte je klisna Jessica, která se narodila 26. dubna 2005 jako 211. hříbě pražského chovu, otcem geneticky velice cenný a pro pražský chov velmi důležitý hřebec Len: jeho prababičkou byla totiž klisna Orlicia III, poslední divoký kůň Převalského odchycený ve volné přírodě. Poslední hříbě je jeho teprve druhý potomek.

17. února 2012


Přihlášení k newsletteru