Příbytky pro ptáky

Dívčí hrady

Zoo Praha  |  19. 04. 2021


Uvnitř ohrady koní Převalského na Dívčích hradech můžete zahlédnout dva typy ptačích budek: pro poštolku obecnou a pro dudka chocholatého.

Poštolník pod střechou objektu zázemí na Dívčích hradech. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Poštolník pod střechou objektu zázemí na Dívčích hradech. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Budky pro poštolky

Poštolkám jsou určené takzvané poštolníky – jeden je umístěn na tyči mezi výsadbou a druhý na budově stáje. Pro úspěšné obsazení musí být poštolník vystlán vrstvou suché trávy.

Poštolník na tyči v jednom z remízků uvnitř ohrady. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha 

Poštolka obecná

Falco tinnunculus

Můžete ji pozorovat nad loukami a poli, jak ve vzduchu „visí“ či na místě třepotá křídly a vyhlíží svou kořist. Živí se převážně drobnými hlodavci, nejčastěji hrabošem polním. Díky tomu je poštolka také cenným pomocníkem zemědělců.

Hnízdění: březen–červen; v opuštěných hnízdech jiných ptáků či na římsách budov
Snůška: 3–7 vajec
Potrava: drobní savci, občas hmyz, ještěrky či malí ptáci
Hlas: pronikavé kikikikiki

 

 

 

Budka pro dudky

Větší bouda na zemi čeká na dudka chocholatého, který by se díky pastvě koní mohl v Praze po desetiletích opět zabydlet. Kůlnička pouze zvenčí chrání vlastní budku umístěnou nízko nad zem. Předchází se tak jejímu obsazení ptáky, kteří jsou zvyklí hnízdit výše (např. špačci), kdežto dudkům tato poloha nevadí.

Budka pro dudky je umístěna nízko nad zemí a chrání ji větší dřevěná kůlnička. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Dudek chocholatý

Upupa epops

Kvůli ztrátě vhodných stanovišť již vymizel z většiny naší krajiny. Vyhledává nezarostlé plochy – potravu (hmyz a jeho larvy) totiž sbírá na zemi, často i v trusu kopytníků. V Praze prokazatelně hnízdil naposledy roku 1949, ročně je zde však hlášeno kolem deseti pozorování. Je zákonem chráněný.

Hnízdění: duben–červen; v dutinách stromů, opuštěných norách, hromadách dřeva či kamení i štěrbinách ve zdech
Snůška: 5–7 vajec
Potrava: larvy hmyzu, velcí bezobratlí (např. krtonožky)
Hlas: měkké pu-pu-pu

 

 

 

Ačkoli mohou budky pomoci ptákům nalézt vhodná hnízdiště, jsou jen zástupným řešením. Důležité je zachování přirozených hnízdišť, jakými jsou například staré doupné stromy, které využívá řada druhů včetně dudka.

Související příspěvky

Dívčí hrady: strategická lokalita

Koně Převalského a obnova stepí