Kdo se komu podobá

O Austrálii a Tasmánii


Vačnatci a placentálové (tedy všichni ostatní savci kromě ptakopyska a ježur) představují odlišné vývojové větve, u mnoha druhů ale obdobný životní styl vedl k podobnému vzhledu. Někdy se srovnání nenabízí hned, při bližším zkoumání však najdeme nápadné paralely.

Vačnatci jsou savci, jejichž mláďata se rodí „nedonošená“ a vývoj dokončují pevně přisátá k matčinu struku, většinou ve vaku. V Americe je zastupuje především několik desítek druhů vačic; ostatní obývají australskou oblast – tedy Austrálii, Novou Guineu a okolní ostrovy.
Právě v Austrálii (včetně Tasmánie) dosáhli vačnatci největšího rozmachu. Tvoří zde drtivou většinu savčích druhů a dokázali využít doslova každé prostředí, které se jim nabízelo.

VOMBAT MEDVĚDOVITÝ – SVIŠŤ LESNÍ
Podobně jako hlodavci, i vačnatí vombati mají zvláštní hlodavé zuby, které jim neustále rostou, čímž nahrazují ztráty obrusem. Se svišti mají společný jídelníček, tvořený hlavně trávou, i zavalitou postavu a schopnost dovedně hrabat.

MRAVENCOJED ŽÍHANÝ – MRAVENEČNÍK VELKÝ
Mravencojedi jsou jakousi australskou obdobou jihoamerických mravenečníků. Jedni i druzí se živí především mravenci a termity, které slízávají mimořádně dlouhým, úzkým jazykem s lepkavými slinami.

VAKOVLK – VLK
Vyhubený vakovlk patřil mezi vačnatce stejně jako klokani; vzhledem i stylem života se však v mnohém podobal psovitým či kočkovitým šelmám. Byl to samotářský lovec schopný zdolat i velkou kořist.

ĎÁBEL MEDVĚDOVITÝ – HYENA ŽÍHANÁ
Jak ďáblové, kteří patří mezi vačnatce, tak hyeny, náležící k šelmám, jsou nevybíraví žrouti se silnými čelistmi. Zhltnou jakoukoliv živočišnou potravu, a to i s chlupy a kostmi. V přírodě mají důležitou úlohu – odklízejí mršiny.

KLOKAN BAŽINNÝ – SAMBAR OSTROVNÍ
Podle vzhledu bychom je k sobě přiřadili stěží, přesto tu podobnost je – oba jsou typičtí okusovači. Pasoucí se druhy klokanů zase mají paralelu v ovcích. A stejně jako přežvýkavci, mezi něž sambar i ovce patří, mají i klokani vícedílný žaludek!

KUNOVEC TEČKOVANÝ – KUNA LESNÍ
Kunovci jsou středně velcí masožraví vačnatci, kteří dovedou obratně šplhat po skalách i v korunách stromů. Jsou nesmírně hbití a draví, loví malé obratlovce i hmyz a způsobem života v mnohém připomínají kunovité šelmy.

 


Pořiďte sobě i svým blízkým suvenýry z nové kolekce kterou jsme pro vás připravili u příležitosti otevření nové expozice s tasmánskými čerty.