Zachraňme tasmánské čerty

Nejvýznamnější obyvatel Darwinova kráteru


Ďábel medvědovitý – „tasmánský čert“ – je zřejmě nejikoničtějším obyvatelem Tasmánie a právem se stal zdejším národním zvířetem. Po dlouhá staletí však byl také předmětem nevraživosti a pronásledování. Dnes, kdy je přísně chráněn, zase jeho přežití ohrožuje nakažlivá rakovina.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

NAKAŽLIVÁ RAKOVINA
Před zhruba čtvrt stoletím začala ďábly na Tasmánii decimovat infekční rakovina obličeje, která se od roku 1996 jako lavina šíří ostrovem. Rakovinné buňky se na zdravého ďábla od nakaženého jedince přenesou kousnutím. Většinu zvířat nádor do půl roku zahubí. Na některých místech Tasmánie poklesla početnost ďáblů během 20 let o 95 %!

(c) Jan Sovák

ZÁCHRANNÝ PROGRAM
Proti infekční rakovině obličeje zatím neexistuje lék a pro ďábly je smrtelná. Hrozba vyhynutí je natolik závažná, že se boj za záchranu ďáblů odehrává přímo na vládní úrovni. V roce 2003 vznikl z popudu australské a tasmánské vlády záchranný program (Save the Tasmanian Devil Program), jehož cílem je zachovat v tasmánské přírodě trvalou a ekologicky funkční populaci ďáblů.

BEZPEČNÝ AZYL
Aby se předešlo nejhoršímu, bylo rozhodnuto odvést část zdravých ďáblů na místo, kde jim nákaza rakovinou nehrozí. Stal se jím Mariin ostrov u východního pobřeží Tasmánie, známý svými „malovanými“ pískovcovými útesy. Celý ostrov je chráněný coby národní park a ďáblové zde původně nežili, takže sem nemoc nepronikla. Z původních 34 jedinců, vypuštěných mezi lety 2012 a 2017, se jejich počet do roku 2018 rozrostl na více než 100!

  

ZOO PRAHA POMÁHÁ
Na Mariině ostrově žijí ďáblové volně v přírodě, takže si zachovají všechny přirozené projevy a instinkty. Je ovšem třeba jejich další osud pečlivě sledovat. Zoo Praha se k projektu na Mariině ostrově připojila a finančně přispívá nejen na samotné transporty ďáblů, ale také na sledování jejich populací. Podílíme se například na údržbě a provozu terénních vozidel a fotopastí, díky kterým mají pracovníci projektu přehled o ďáblech na ostrově.

POMÁHEJTE S NÁMI
Pomozte nám chránit ďábly a podpořte projekt na Mariině ostrově! Stačí si vybrat vámi preferovaný způsob, jak se zapojit…

  • Převodem libovolné částky na sbírkové konto Pomáháme jim přežít (č. ú.: 43-6804660247/0100).
  • Zaplacením vybrané částky prostřednictvím dotykové obrazovky s platební funkcí.
  • Zasláním dárcovské SMS ve tvaru „DMS OHROZENEDRUHY 30“ (60 90 nebo 190) na číslo 87 777. Cena SMS je 30, 60, 90 nebo 190 Kč, dle zvolené částky.

Více na www.zoopraha.cz/jak-pomoci.

 


Pořiďte sobě i svým blízkým suvenýry z nové kolekce kterou jsme pro vás připravili u příležitosti otevření nové expozice s tasmánskými čerty.