Toulavý autobus opět na cestách

Aktuálně

Zoo Praha  |  28. 09. 2017


Toulavý autobus v roce 2017 znovu vyrazil na cestu do okolí Biosférické rezervace Dja. Ta je spravována prostřednictvím čtyř základen, které jsou rozmístěny na severu Somalomo, na jihu Djoum, na západě Meyomessala a na východě Lomié. Letos autobus vyjížděl s dětmi převážně z východní části rezervace, tedy ze škol v okrese Lomié. První jízda se uskutečnila 21. února a poslední 28. září.

Pan subprefekt okresu Djoumu, Jean Lazard NDONGO NDONGO, při návštěvě autobusu. Foto: Lucie Vejmelková, Zoo Praha. Pan subprefekt okresu Djoumu, Jean Lazard NDONGO NDONGO, při návštěvě autobusu. Foto: Lucie Vejmelková, Zoo Praha.

V rámci prezentace projektu proběhlo slavnostní zahájení letošních jízd, kterého se zúčastnili nejvyšší úředníci z okresu Lomié, včetně pana subprefekta. Po slavnostním zahájení následoval tradiční fotbalový zápas mezi týmem ecoguardů a týmem průmyslového gymnázia, který byl zakončen rautem v místní restauraci.

Před každou důležitou událostí je třeba autobus řádně připravit. Prochází technickou kontrolou, a nakonec také myčkou. Přestože je silnice v Lomié asfaltová, všudypřítomný červený prach se na bílém autobuse usazuje, a o to víc, že je stále období sucha. V období dešťů, kvůli špatnému, často i nesjízdnému stavu silnic, autobus vyjíždět bohužel nemůže.

V roce 2017 Toulavý autobus přepravil do záchranné stanice v Mefou celkem 173 dětí ze škol v okresu Lomié, 9 strážců a 8 rodičů. Od počátku projektu tak počet zúčastněných školáků stoupl na téměř 900 dětí.

Toulavý autobus opět na cestách