Gorilí sameček Tano se přestěhoval do mnichovské zoo.

Ostatní články

Hana Szotkowská  |  08. 04. 2015


Gorilí sameček Tano, který se narodil před třemi lety v pražské zoo samici Bikiře, se včera přestěhoval z gorilí školky ve Stuttgartu do mnichovské zoo. Se svým kamarádem Okandou se už brzy připojí k nové chovné skupině. Tano vyrůstal v gorilí školce ve Stuttgartu, protože ho Bikira krátce po porodu odložila, poprvé v životě tak bude mít možnost žít s dospělou gorilí rodinou.

Přesun ze Stuttgartu do Mnichovské zoo Hellabrunn proběhl v pořádku. Tano se společně se svým kamarádem Okandou už brzy připojí k nové gorilí skupině. Foto: Hermann Vollmer, Zoo Stuttgart. Přesun ze Stuttgartu do Mnichovské zoo Hellabrunn proběhl v pořádku. Tano se společně se svým kamarádem Okandou už brzy připojí k nové gorilí skupině. Foto: Hermann Vollmer, Zoo Stuttgart.

V Mnichově čekají na Tana v nově zrekonstruovaném pavilonu tři dospělé samice Sonja, Neema a Begira. Asi největší změnu ale pocítí dvouletá samička Nafi, která v Tanovi a Okandovi jistě rychle najde parťáky pro své dětské hrátky. „Jsem opravdu rád, že Tano dostal tak brzy možnost žít se skutečnou gorilí rodinou. Ve školce si od dospělých goril držel odstup, nevěděl, jak se k nim má chovat a pouze je se zájmem pozoroval. A právě v Mnichově by se měl naučit správnému sociálnímu chování,“ vysvětluje důvod přesunu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Tano se narodil v listopadu 2011 samici Bikiře, která ho krátce po porodu odložila, protože se o něj neuměla postarat. Pražská zoologická zahrada ho proto musela odvézt do gorilí školky ve Stuttgartu, kde se připravoval na život v normálně fungující skupině goril. „Naši němečtí kolegové nám potvrdili, že uměle odchovaným mláďatům nestačí pouze pozorovat přirozeně fungující gorily, aby se naučila správnému sociálnímu chování. To, že se teď Tano do jedné z přirozeně fungujících skupin zapojí, je skvělá zpráva,“ dodává kurátor primátů pražské zoo Vít Lukáš.

Podle kurátorky savců stuttgartské zoo Marianne Holtkötterové je Tano zdravý, silný gorilí samec. Váží už 28 kilogramů a také je velmi hravý. „Mezi ostatními gorilími mláďaty navíc při řešení různých úkolů jednoznačně vynikal inteligencí,“ dodává Vít Lukáš s tím, že Tano se například hravě dostane do plastové dózy zajištěné víčkem nebo otevře dveře zajištěné plastovými šrouby. Své si s ním užily i německé chovatelky, které často tahal za gumičku od podprsenky a náramně se bavil tím, když je pouštěl zpět.

Ve Stuttgartu syn Bikiry a Richarda často řádil se svým nejvěrnějším parťákem, o něco málo starším gorilím samečkem Okandou, vedle kterého ve školce usínal téměř každý večer. „Jsou to velcí rošťáci a ani jeden z nich nemá k dospělým zvířatům žádný respekt, to by se teď mělo díky jejich přesunu do mnichovské zoo změnit. Oba teď budou mít šanci učit se velmi intenzivně správnému gorilímu chování,“ dodává kurátor primátů pražské zoo.


Planoucí útesy v Gobi. Foto: David Broda

Součástí nové expozice Gobi v horní části Zoo Praha je ukázka světově významné paleontologické lokality. Americká expedice z roku 1923 definitivně potvrdila existenci zkamenělých dinosauřích vajec a také dala jméno ohromujícím...

Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...




Přihlášení k newsletteru