Kooperativa uhradila pražské zoo povodňové škody za 52 milionů

Ostatní články

Jana Jirátová  |  02. 06. 2014


Rok po povodni uzavírá Kooperativa pojišťovna, a.s., své pojistné plnění za povodňové škody v Zoo Praha. Voda tehdy opět zaplavila spodní část areálu, a třebaže škody byly podstatně nižší než v roce 2002, zoologická zahrada se s následky povodně vyrovnává dodnes.

Pavilon goril první den povodně 2013. Foto: Tomáš Adamec Pavilon goril první den povodně 2013. Foto: Tomáš Adamec

„Celkové pojistné plnění, které vyplatily pojišťovny v čele s Kooperativou za škoy způsobené loňskými povodněmi v Zoo Praha, přesáhlo výši 52 milionů korun. Poslední platbu obdrží zoo v těchto dnech,“ uvedl Miroslav Novák, ředitel Centra likvidace pojistných událostí v Kooperativě.

Spodní část areálu se během povodně podařilo včas evakuovat, jinak by škody byly podstatně vyšší. Díky obrovskému nasazení zaměstnanců zoo, ale i mnoha dobrovolníků pak byla vodou postižená část zoo alespoň částečně opět zpřístupněna návštěvníkům během pouhých tří týdnů.

„V současnosti ještě dokončujeme rekonstrukci Pavilonu velkých želv a čeká nás znovuvybudování restaurace Gaston, tentokrát ovšem v jiné podobě a o větší kapacitě,“ zrekapituloval Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. „Před námi je také výstavba nového pavilonu goril v horní části zoo. Ten stávající využijeme pro jiná, snadněji evakuovatelná zvířata.“

Pojišťovna Kooperativa nevyplácí jen pojistné plnění, s pražskou zoo spolupracuje také v oblasti prevence povodňových škod.

„Navrhli jsme několik nestandardních řešení, která v případě povodní v budoucnu umožní minimalizovat škody. Za všechny můžeme jmenovat speciální elektrickou rozvodnu pro lanovku v zoo. Je umístěna v kontejneru, který je možné v případě nebezpečí jednoduše přepravit do vyšších míst areálu,“ objasnil Petr Suchánek, ředitel Úseku pojištění hospodářských rizik v Kooperativě.

Areál Zoo Praha při povodni 2013. Foto: Miroslav Bobek

Klimatické předpovědi naznačují, že dalším povodním se Praha v následujících desetiletích nevyhne. Kooperativa přesto pražskou zoo pojistila i do dalších let. V dohledné době by však nebezpečí povodní obdobného rozsahu, jako byla ta loňská, měla eliminovat protipovodňová ochrana přislíbená zoologické zahradě magistrátem.

„Politováníhodným škodám, které v Zoo Praha vznikly před rokem, by bývala zabránila protipovodňová ochrana dimenzovaná na úroveň padesátileté vody. Ano, před tisíciletou vodou zoologickou zahradu zcela ochránit nelze, ale před padesátiletou anebo i stoletou bezesporu ano. A k tomuto cíli nyní jednoznačně směřujeme,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Tomáš Hudeček a doplnil: „Zoo Praha je pro nás velmi důležitá nejen jako unikátní místo pro život nejširší škály živočišných druhů, ale i jako cíl mnohých Pražanů a místo vyhledávané turisty, jenž pomáhá zvyšovat příjmy hlavního města z cestovního ruchu. Ostatně po Pražském hradě je druhým nejnavštěvovanějším turistickým cílem u nás. Pevně věřím, že v horizontu dvou nebo tří let už povodeň, jako byla ta loňská, naši zoo neohrozí.“


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru