Do Mongolska zamíří další převaláci

Ostatní články

Michal Šťastný  |  01. 04. 2014


Pražská zoo přepraví v červenci do Mongolska další čtyři koně Převalského. Oznámil to ředitel pražské zoo Miroslav Bobek na tiskové konferenci, která se konala na 24. základně dopravního letectva v Praze Kbelích u příležitosti návštěvy mongolské ministryně Oyun Sanjaasuren. Ta velmi ocenila snahy pražské zoo na záchranu ohrožených koní.

Pražšt koně v Mongolsku. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Pražšt koně v Mongolsku. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Od roku 2011 vrátila pražská zoo do mongolských stepí již 12 koní Převalského. V současnosti se další z nich sjíždí do Dolního Dobřejova, kde Zoo Praha provozuje aklimatizační stanici pro koně Převalského. Klisny z celé Evropy jsou adeptkami pro letošní cestu do Mongolska! Právě v prostředí České Sibiře se dostanou do ideální kondice pro cestu do země jejich divokých předků. 

“Na základě dohod s představiteli Armády České republiky se letos pokusíme o přistání letounu CASA přímo v poušti Gobi B. Koně tak nebudou muset absolvovat náročný pozemní transport z letiště k aklimatizačním ohradám,“ uvedl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Samotný Návrat divokých koní a s ním související irozvojové aktivity ocenila na tiskové konferenci mongolská ministryně životního prostředí Oyun Sanjaasuren. „Návrat divokých koní má pro Mongolsko obrovský význam. Je ukázkovým příkladem projektu, díky němuž se daří navracet druhy do jejich původní domoviny a zároveň formou rozvojových projektů významně pomáhá místním obyvatelům, " uvedla.

Zapojení do projektu Návrat divokých koní si váží i představitelé Armády ČR. Náměstek ministra obrany, generálmajor Bohuslav Dvořák pochválil úroveň projektu: "Cením si vysoké profesionality, se kterou pražská zoo Návrat divokých koní realizuje. Jsem rád, že se můžeme na projektu podílet. Díky tomu se můžeme pořád něco učit."

Jak uvedl velitel vzdušných sil ČR, brigádní generál Libor Štefánik, letecké transporty koní mají pro armádu obrovský význam zvláště z pohledu výcvikového: "Dostaneme se díky němu do podmínek a situací, do kterých bychom se normálně nedostali, a uskutečňujeme výcvik v místech srovnatelných se Sinajem," řekl.

Úspěchy minulých let korunují i aktuální zprávy z Mongolska. Všem 12 koním se daří výborně, některé klisny už zplodily mláďata a další jsou na cestě. „Aktuálně je březích hned 5 pražských klisen,“ dodal Miroslav Bobek.

Součástí programu na návrat koní do divočiny je podpora místního obyvatelstva. V oblasti Gobi B byla například zrekonstruována nemocnice, vybudován sklad na brambory a vytvořena nová pracovní místa. Do národního parku byla navíc pořízena dvě terénní vozidla a vybudovány strážní posty. Pro případ kruté zimy, jaká katastrofálně postihla místní populaci koní Převalského na přelomu let 2009 a 2010, byly vybudovány zásobní seníky a garáže.

Kůň Převalského (Equus przewalski) – poslední druh divokého koně vůbec – je světu znám od roku 1881. O necelých sto let později, na přelomu 60. a 70. let 20. století, byl však ve volné přírodě vyhuben. Přežil jen v péči zoologických zahrad. Mimořádnou zásluhu na zachování koně Převalského má Zoo Praha, která od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu. Pod vedením prof. Veselovského se Zoo Praha stala jedním z hlavních organizátorů mezinárodních převozů koní do jejich původní vlasti. Do prvních transportů se pražští koně zapojili již v devadesátých letech, od roku 2011 Zoo Praha organizuje vlastní projekt Návrat divokých koní.


Mezi další programy pražské zoo na záchranu ohrožených druhů v místě jejich přirozeného výskytu patří záchrana goril ve střední Africe, supa mrchožravého v Bulharsku a gaviálů na indické řece Čambal.

 

 

Další převaláci do Mongolska - 2014


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru