Po stopách velblouda

Ostatní články

Michal Šťastný  |  27. 02. 2014


Pomozte nám hledat pamětníky pozoruhodné poválečné cesty opuštěného velblouda do Prahy!

Velbloud na cestě. Velbloud na cestě.

V červnu 1945 vedly štafety Junáků opuštěného velblouda od Havlíčkova Brodu až do Zoo Praha. Žije dosud některý z pamětníků jejich pozoruhodné cesty? Nebo nám zůstanou jen střípky vzpomínek, jaké se zachovaly například v časopise Junák z roku 1970?

Trasa, na které si ho štafetově předávaly skupinky Junáků, vedla pravděpodobně přes Čáslav a Kutnou horu, dál přes Kolín, Český brod a Úvaly.

První ověřené zprávy o putování velblouda do Prahy nám přišly z čáslavského muzea. Právě odtamtud jsme dostali unikátní záběr, který byl pořízen v červnu 1945 v Golčově Jeníkově. Zachycuje velblouda, který po osvobození zůstal opuštěný kdesi u Havlíčkova Brodu a skautské štafety ho postupně dovedly až do Zoo Praha.

Najdou se další fotografie, dokumenty či pamětníci? Nejste z Kutné Hory, Kolína, Českého Brodu či jiného města nebo vesnice na trase a nepamatovali by si třeba vaši prarodiče to poválečné velbloudí procesí? Napište nám na director@zoopraha.cz!

 


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru