Prohlášení ředitele k dotazům v souvislosti s utracením žirafího samce v Kodani

Ostatní články

Zoo Praha  |  11. 02. 2014

1. Je obtížné a v důsledku nekorektní se ke kodaňskému případu vyjadřovat bez detailní znalosti všech okolností.

2. Tak, jak je tato událost podána v médiích, budí emoce. Pouze emotivně k ní ale nelze přistupovat.

3. Problematika managementu populaci zejména u polygynních druhů (těch, kde na jednoho dospělého samce připadá více samic) je velmi komplikovaná. Úvaha, že je vhodnější utratit přebytečné jedince než omezovat reprodukci, má své opodstatnění a rozhodne ji nelze a priori odmítnout. Samozřejmě záleží na druhu zvířete a celé řadě konkrétních okolností.

4. Navzdory bodům 1, 2 a 3: Na základě toho, co jsem se zatím dozvěděl, pokládám postup zvolený v Kodani za nešťastný.

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha

Přestože je Zoo Praha členem Unie českých a slovenských zoo (UCSZOO), neztotožňuje se s obsahem „Tiskového komuniké UCSZOO“, vydaného 10/2/2014.

Jedním z významných in-situ projektů Zoo Praha je reintrodukce supů mrchožravých na Balkán. Projekt zaměřený na zvýšení volně žijící populace tohoto ohroženého (na Balkáně dokonce kriticky) druhu probíhá ve spolupráci BSPB (BirdLife Bulgaria), ochranářské organizace Green Balkans, VCF (Vulture Conservation Foundation) a Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Foto: Lenka Pastorčáková, Zoo Praha.

S cílem přispět k lepšímu informování veřejnosti o ohrožených druzích a jejich ochraně je letošní ročník soutěže Czech Nature Photo rozšířen o novou kategorii, kterou zaštiťuje Zoo Praha. Stejně jako u ostatních kategorií...

Zoo Praha se zapojila do unikátní kampaně Ukradená divočina! Fotografie v areálu zoo upozorňují mj. na otravy dravců karbofuranem nebo na suvenýry ze zvířat i zabíjení tygrů pro tradiční asijskou medicínu.

Přihlášení k newsletteru

ZOOPRAHA.CZ