Prohlášení ředitele k dotazům v souvislosti s utracením žirafího samce v Kodani

Ostatní články

Zoo Praha  |  11. 02. 2014

1. Je obtížné a v důsledku nekorektní se ke kodaňskému případu vyjadřovat bez detailní znalosti všech okolností.

2. Tak, jak je tato událost podána v médiích, budí emoce. Pouze emotivně k ní ale nelze přistupovat.

3. Problematika managementu populaci zejména u polygynních druhů (těch, kde na jednoho dospělého samce připadá více samic) je velmi komplikovaná. Úvaha, že je vhodnější utratit přebytečné jedince než omezovat reprodukci, má své opodstatnění a rozhodne ji nelze a priori odmítnout. Samozřejmě záleží na druhu zvířete a celé řadě konkrétních okolností.

4. Navzdory bodům 1, 2 a 3: Na základě toho, co jsem se zatím dozvěděl, pokládám postup zvolený v Kodani za nešťastný.

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha

Přestože je Zoo Praha členem Unie českých a slovenských zoo (UCSZOO), neztotožňuje se s obsahem „Tiskového komuniké UCSZOO“, vydaného 10/2/2014.

Na právě probíhající Výroční konferenci Světové asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA), která sdružuje čtyři sta špičkových institucí, se Zoo Praha dostalo velkého uznání: jako jediný zástupce Evropy byla odbornou...

Zoo Praha byla opět nucena uzavřít své brány. Sledujte nás on-line a přečtete si také, jak nás můžete podpořit. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Vážení návštěvníci, na základě vládního usnesení je ​Zoo Praha od pátku 9. října až do odvolání zcela uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Přihlášení k newsletteru

ZOOPRAHA.CZ