Prohlášení ředitele k dotazům v souvislosti s utracením žirafího samce v Kodani

Ostatní články

Zoo Praha  |  11. 02. 2014

1. Je obtížné a v důsledku nekorektní se ke kodaňskému případu vyjadřovat bez detailní znalosti všech okolností.

2. Tak, jak je tato událost podána v médiích, budí emoce. Pouze emotivně k ní ale nelze přistupovat.

3. Problematika managementu populaci zejména u polygynních druhů (těch, kde na jednoho dospělého samce připadá více samic) je velmi komplikovaná. Úvaha, že je vhodnější utratit přebytečné jedince než omezovat reprodukci, má své opodstatnění a rozhodne ji nelze a priori odmítnout. Samozřejmě záleží na druhu zvířete a celé řadě konkrétních okolností.

4. Navzdory bodům 1, 2 a 3: Na základě toho, co jsem se zatím dozvěděl, pokládám postup zvolený v Kodani za nešťastný.

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha

Přestože je Zoo Praha členem Unie českých a slovenských zoo (UCSZOO), neztotožňuje se s obsahem „Tiskového komuniké UCSZOO“, vydaného 10/2/2014.

Žáci ZŠ Londýnská v Praze připravili skvělý projekt a společně vybrali 10 000 Kč na adopci gibona stříbrného. A už teď se těší, až se na „nového spolužáka“ budou moci přijít podívat! Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Podpora, které se Zoo Praha v těchto dnech dostává ze strany veřejnosti, je opravdu mimořádná. Každý finanční příspěvek nám nejen pomáhá překlenout náročné období, ale je pro nás i velkou psychickou vzpruhou. Pokud navíc...

Vizuál kampaně Stravenky pro zvířata v Zoo Praha

Chov zvířat v Zoo Praha můžete podpořit nákupem tzv. Stravenky. Zjistěte o projektu více!

Přihlášení k newsletteru