Prohlášení ředitele zoo

Ostatní články

Zoo Praha  |  17. 12. 2013


Na začátku roku 2013 nás potkala velká radost: Slonice Donna porodila samičku Situ, první pražské slůně.

Nyní, krátce před Vánoci, uhynula starší Donnina dcera, téměř pětiletá Tonya. První příznaky, že není zcela v pořádku, chovatelé zaznamenali v neděli 15. prosince pozdě odpoledne. V pondělí, kdy se její stav zhoršil, byla započata intenzivní léčba. Dnes, v úterý 17. prosince, Tonya přes veškeré úsilí zkolabovala a posléze upadla do agónie.

Příčina Tonyiny smrti není potvrzena, s největší pravděpodobností však šlo o sloní herpes, jehož původcem je EEHV (Elephant endotheliotropic herpes virus). V důsledku tohoto onemocnění, které má mimořádně rychlý průběh a je prakticky neléčitelné, umírají nejvíce slůňata a mladí sloni do sedmi let věku. K jejich úhynům na sloní herpes došlo například v zoologických zahradách v Curychu, Berlíně, Chesteru nebo Houstonu a rovněž na řadě míst v areálu přirozeného výskytu slonů. Sloní herpes je zcela specifický a nemůže se v žádném případě přenést na člověka.

Definitivní potvrzení příčiny Tonyiny smrti přinese až analýza tkáňových vzorků, která bude provedena nezávisle na třech pracovištích v Praze, Berlíně a Rotterdamu. 

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha


Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...

Planoucí útesy v Gobi. Foto: David Broda

Součástí nové expozice Gobi v horní části Zoo Praha je ukázka světově významné paleontologické lokality. Americká expedice z roku 1923 definitivně potvrdila existenci zkamenělých dinosauřích vajec a také dala jméno ohromujícím...




Přihlášení k newsletteru