Zoo ocenila sponzory roku

Ostatní články

Michal Šťastný  |  30. 11. 2013


Hollywood má své Oskary, Zoo Praha rozdává Richardy. Držitele pátého ročníku ceny pro ty, kteří zahradě v uplynulém roce nejvíce pomohli, vyhlásila zoo už tradičně během Dne sponzorů. Součástí slavnosti bylo i představení unikátní měsíční horniny.

Pátý ročník cen Richard zná své vítěze. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha Pátý ročník cen Richard zná své vítěze. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

„Upřímně děkuji všem sponzorům, řediteli Zoo Praha i jejím zaměstnancům za to, jak skvěle o naši zahradu pečují,“ zahájil program předávání Richardů primátor hl. m. Prahy Tomáš Hudeček. Spolu s ředitelem pražské Zoo Miroslavem Bobkem a dalšími hosty pak předal Velkého, Malého a Divokého Richarda.

Laureátem Velkého Richarda, kterého zoo uděluje za významný sponzorský počin v korporátní sféře, se stala společnost MasterCard a projekt Přidejte se k nám. Projekt, který spojuje moderní technologie s charitou, přinesl pražské zoo na obnovu po povodni, výstavbu nového pavilonu goril a Toulavý autobus celkem 612 000 korun.

Malého Richarda získaly děti, které díky projektu Čtení pomáhá získaly na obnovu zoo po povodni 100 000 korun. Čtení pomáhá funguje již druhým rokem a podněcuje děti k tomu, aby více četly. Za každou knihu přečtenou v rámci projektu putuje 50 korun na různé charitativní projekty. Povodňové konto Zoo Praha zvolily v letošním roce samy děti.

Poslední kategorií je Divoký Richard, udělovaný za nápaditost, erudici a vtip v oblasti sponzoringu. Ocenění obdrželi umělci a organizátoři velkého benefičního koncertu v Lucerně, který přinesl pražské zoo 823 000 korun.

„Velké poděkování patří samozřejmě také všem adoptivním rodičům, sponzorům zvířat nebo těm, kdo pražské zoo pomohli po povodni. Od června, kdy jsme povodňové konto založili, nashromáždili dárci takřka 17 milionů korun,“ uzavřel ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Držitelé letošních Richardů pak společně odhalili mimořádně vzácné úlomky měsíční horniny, které návštěvníci budou moci obdivovat až do konce roku v prostorách galerie Geosvět. Měsíční horninu, kterou na Zemi dopravila mise Apollo 11 v roce 1969, bude možné zhlédnout vždy o víkendech a svátcích po celou návštěvní dobu zoo.

Součástí Dne sponzorů bylo také vyhlášení zářijové fotosoutěže se společností Canon. Výsledky zájemci naleznou ZDE.

Měsíční hornina, foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

 


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru