Gorily poběží Prahou, již počtvrté!

Ostatní články

11. 06. 2013


Už v sobotu 15. června 2013

Foto (c)  Miroslav Bobek, Zoo PrahaPočet Pražanů, kteří běží, aby chránili gorily, každoročně roste. Běh pro letos své účastníky motivuje i mimořádná odměna: ve hře je zájezd do Keni pro dvě osoby!

"V loňském roce se Běhu pro gorily zúčastnilo již 568 účastníků a - jak doufám - letošní ročník bude ještě silnější. Jsem rád, že se tato charitativní a současně zábavná akce stává pražskou tradicí a především že nám pomáhá přispívat k ochraně přírody střední Afriky i zlepšovat život tamních obyvatel. Výtěžek z letošního ročníku bude věnován zejména na projekt Toulavý autobus," říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Čtvrtý ročník charitativní akce pro jednotlivce i celé rodiny Běh pro gorily odstartuje Hlavní město Praha ve spolupráci se Zoo Praha v sobotu 15. června 2013. Startuje se tradičně z Hradčanského náměstí a běžce i chodce, například maminky s kočárky, čeká trasa dlouhá 4,6 km. Cílovou stanicí bude letos Václavské náměstí.

Zájemci o letošní běh se mohou bezplatně registrovat již od této chvíle na webových stránkách http://www.behprogorily.cz/registrace.php.

Závod bude odstartován ve 14.00 a po cestě bude připraveno melounové občerstvení. Vyhlášení vítězů se bude konat na Václavském náměstí v 15.30 a v 16.00 předá pražský primátor finanční výtěžek řediteli zoologické zahrady Miroslavu Bobkovi. Program zpestří vystoupení skupin Eddie Stoilow, And the End a dalších.

Gorilí běžci si mohou vybrat ze dvou druhů startovného – za 500 Kč získají tradiční gorilí masku, neznačkové triko Běhu pro gorily a jednorázové vstupné do Zoo Praha. Za startovné 1000 Kč účastníci obdrží masku, značkové triko Nike a jednorázové vstupné do Zoo Praha.

Letošního ročníku Běhu pro gorily se zúčastní také kamerunský spolupracovník Zoo Praha Manfred Epanda Aimé, který absolvuje sérii přednášek na pražských středních školách. Na nich českým studentům přiblíží problematiku ochrany přírody v Kamerunu a Toulavého autobusu.

Veškerý výtěžek ze startovného půjde právě na projekt Toulavý autobus, který vozí školáky z pralesních oblastí Kamerunu na exkurze do Limbe či do Mefou, aby v tamních záchranných stanicích absolvovaly vzdělávací program, ale zejména spatřily gorily nikoli jako maso na talíři, nýbrž jako fascinující živé tvory. Takový životní zážitek pomáhá změnit jejich postoj nejen ke gorilám, ale také k samotné ochraně přírody.

Startovné je zároveň slosovatelné a jeden šťastlivec může získat hlavní cenu, a tou je zájezdpro 2 osoby do Keni od Cestovní kanceláře Čedok.

Soutěžit se bude i o nejhezčí a nejpropracovanější gorilí kostým. Výherce této soutěže získá jízdní kolo Prodoli MTB – Colombus Zonal 7005 Alloy s originálním designem vyrobeným technologií airbrushe (americká retuš), věnovala firma Prodoli.

V loňském roce se charitativní akce Běh pro gorily zúčastnilo rekordních 568 účastníků. Výtěžek 284 000 Kč pomohl k uvedení Toulavého autobusu do života. Také díky pomoci účastníků loňského ročníku Běhu pro gorily se Toulavý autobus mohl letos v lednu poprvé vydat na cestu za gorilami.

Jak je to s gorilami?
Situace goril v tropických deštných lesích střední Afriky je velmi vážná a některé poddruhy jsou na samém pokraji vyhubení.

Ve volné přírodě žije odhadem 150 000 až 200 000 goril nížimmých. Za posledních dvacet až dvacet pět let se jejich stavy snížily o 60 procent a v nejbližších několika desetiletích, a možná dokonce ještě dříve, jim hrozí vyhynutí!

Gorily jsou mimořádně inteligentní, i ve volné přírodě používají nástroje. Nejde však jen o inteligenci či vzhledovou podobnost s člověkem. Tyto primáty s námi spojují i emoce včetně jejich vnějších projevů. Stejně jako děti vysunují gorilí mláďata koneček jazyka, když se něčím usilovně zabývají. Dospělé gorily k sobě tisknou rty, když jsou nervózní, anebo naopak nasazují hravý výraz obličeje s doširoka otevřenýma očima, když jsou uvolněné.

Domovem goril jsou tropické deštné lesy, které jsou bezohledně káceny a alarmující rychlostí zanikají. Živí se téměř výhradně rostlinnou potravou; ze živočichů doplňují v přírodě jejich jídelníček jen v nepatrné míře mravenci a termiti. Skupina ujde při sběru potravy za den 500 až 3 000 metrů. Samci gorily nížinné mohou vážit i dvě stě kilogramů. Jejich štíhlý pas, neuvěřitelně široká ramena a mimořádně svalnaté paže dokládají, že mají zcela výjimečnou sílu. Samice jsou podstatně menší, mívají hmotnost sedmdesát kilogramů.

Běh pro gorily 2013, trasa (c) www.behprogorily.cz

Běh pro gorily 2013, trasa (c) www.behprogorily.cz

 


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru