Děkuji za projevy Vaší přízně i za dary

Ostatní články

03. 06. 2013


Pondělí 3. června 2013 - 16:00

Děkuji všem zaměstnancům a spolupracovníkům Zoo Praha.

Děkuji za projevy Vaší přízně i za dary, které nám zasíláte. Obojího si velmi vážíme.

I když doufáme, že lachtany a tím méně gorily již nebude nutné evakuovat, jsme stále v pohotovosti. Současně se však začínáme dívat do příštích měsíců a let. Není to veselý pohled. Již podruhé byla zničena celá spodní část naší zoo. Naše předběžné odhady š...kod se vyšplhaly na sumu 160 milionů korun. I když se podaří shromáždit potřebné prostředky, potrvá dlouhé měsíce, než bude spodní část zoologické zahrady obnovena. A nikdo z nás nechce znovu zažít, co se zde stalo již dvakrát. Je nutné vyřešit ochranu Zoo Praha před povodněmi. Rozhodnutí nebudovat u ní protipovodňová opatření, které bylo pražským magistrátem učiněno po povodni v roce 2002 a jehož důsledkem je i nynější tragédie, se ukázalo jako nesprávné.

Gorily jsou v protipovodňové věži. Až to bude možné, budou převezeny do Zoo Dvůr Králové, kde zůstanou tak dlouho, dokud nebude pavilon opraven. Ani tak se však do něj nemohou vrátit, pokud si nebudeme jisti, že byly učiněny kroky, které zabrání dalšímu opakování stejné katastrofy.

Ale jdeme dál. Co nejdříve otevřeme alespoň horní část zoo. Právě její návštěvou – a třeba tím, že přivedete své přátele a známé – nám můžete pomoci. Nesmírně vděčni Vám budeme i za peněžní dary, pro které jsme zřídili speciální konto Zoo Praha Povodeň 2013, číslo účtu 3070207/0100. Děkujeme rovněž, že se hlásíte jako dobrovolníci k pracím na nápravě škod. Využívejte, prosím, facebookové skupiny Povodeň 2013 - pomáháme Zoo Praha!, jejíž prostřednictvím Vás posléze svoláme.

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru