Dny biodiverzity

Ostatní články

16. 05. 2013


Víkend 18. a 19. května 2013

Navštivte místa s největším bohatstvím života přímo v Zoo Praha!

V roce 1989 byla biodiverzita definována jako „bohatství života na Zemi“. Jedná se o rozmanitost živočišných a rostlinných druhů i jejich prostředí.

Zúčastněte se tento víkend oslav Mezinárodního dne biodiverzity v pražské zoo a zjistěte, kdo žije v Indonésii, jak loví varan komodský, nebo proč lemuři žijí právě na Madagaskaru. Pro všechny návštěvníky je navíc připravený malý kvíz, za jehož správné vyplnění vás čeká drobný dárek.

  • Ostrov lemurů kata

Madagaskar je jedinečnou živou laboratoří a unikátním dokladem toho, co dokáže evoluce v izolovaných oblastech. Lemuři i další živočichové se tady díky absenci velkých predátorů vyvinuli do mnoha mimořádných forem a obsadili takové ekologické niky, o kterých si jejich příbuzní z jiných koutů světa.

  • Pavilon velkých želv

Bohatství života Galapág ohromil už Charlese Darwina. Mořské leguány, modronohé tereje i další pozoruhodné druhy doplňují želvy sloní. Právě galapážský želvák Tony, který patří k želvám z oslova Pinzón, je jedním z nejvzácnějších obyvatel zoo. Vždyť je jediným svého druhu mimo Galapágy! Stanoviště u Pavilonu velkých želv se dozvíte ještě mnoho zajímavého o dalších ostrovních endemitech. S varany komodskými se vypravíte například do Indonésie.

  • Indonéská džungle

Tisíce ostrovů a ostrůvků Indonésie kypí životem. Větve stromů, hustý podrost pralesů i otevřené savany, korálové útesy. Díky obrovské rozmanitosti prostředí naleznete na zlomu australské a indomalajské zoogeografické oblasti zástupce všech živočišných řádů. Mimořádná je také druhová skladba pavilonu Indonéská džungle. Seznamte se s jejími obyvateli!

 

Foto (c) Petr Velenský, Zoo Praha

Foto (c) Petr Velenský, Zoo Praha


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru