Nová sbírka na Toulavý autobus

Ostatní články

07. 05. 2013


Pondělí 6. května 2013

Děti s učitelem u Toulavého autobusu před dlouhou cestou. Foto (c) Miroslav Bobek, Zoo PrahaZoo Praha se dlouhodobě věnuje ochraně ohrožených druhů zvířat přímo v jejich původní domovině. Jedním z nejvýznamnějších projektů je Toulavý autobus, na jehož podporu bylo zřízeno nové stejnojmenné sbírkové konto Toulavý autobus (č. ú. 107 – 475 696 0237 / 0100).

Na svou první cestu vyrazil Toulavý autobus v lednu letošního rok. Od té doby pravidelně sváží školáky z pralesních oblastí Kamerunu do záchranných stanic v Limbe a Mefou. Pro děti je několikadenní jízda velkým dobrodružstvím, na jejímž konci absolvují vzdělávací program a poznají gorily jako živé inteligentní tvory, nikoli jako maso na talíři.

„Mnohé děti z pralesních oblastí nikdy neviděly živé gorily. Jsou proto fascinované z prvního setkáním s nimi a my víme, že projekt Toulavý autobus má velký smysl,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Záštitu nad projektem převzal od počátku primátor hl. m. Prahy doc. Bohuslav Svoboda, patronem a také prvním pasažérem Toulavého autobusu v Kamerunu se stal fotbalista Karel Poborský.

Spuštění nového konta Toulavý autobus souvisí i s programem Mayday 8. května 2013. Tento sváteční den bude v Zoo Praha patřit prezentaci škol a jejich výrobků s tematikou in situ projektů Zoo Praha. Nákupem drobných suvenýrů vyrobených dětmi ze základních škol návštěvníci podpoří právě projekty in situ Zoo Praha.

Ochrana goril ve střední Africe patří mezi priority Zoo Praha. Foto (c) Miroslav Bobek, Zoo Praha

Ochrana goril ve střední Africe patří mezi priority Zoo Praha. Foto (c) Miroslav Bobek, Zoo Praha 
Podpořit in situ projekty Zoo Praha může veřejnost několika cestami. Prvním je poukázání příspěvku na výše zmíněné sbírkové konto Toulavý autobus (č. ú. 107 – 475 696 0237 / 0100). Další možností je zasílání dárcovských SMS v příslušném tvaru na číslo 87 777 či nákup tematických suvenýrů. Příspěvkem na záchranu ohrožených druhů je také návštěva zoo. Z každého vstupu putují na podporu in situ projektů Zoo Praha 8 koruny.

Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru