120. výročí narození Jana Vlasáka

Ostatní články

18. 04. 2013


Neděle 21. dubna 2013

Válečný ředitel Zoo Praha Jan Vlasák by oslavoval 120. narozeniny. Přijďte si tohoto výjimečného muže historie pražské zoo a jeho úspěchy připomenout!

Jan Vlasák vedl Zoo Praha v těžkých dobách války. Povedlo se mu však nejen její úroveň udržet, ale dokonce ji nadále rozvíjel a se svým týmem dosáhl některých významných úspěchů. Ten nejvýznamnější je bezesporu světově první umělý odchov mláděte medvěda ledního. Medvědí samička se stala známou pod jménem Ilun. Mimořádný příběh odchovu odvyprávěl Jan Vlasák v knížce Sněhulka, 1942 světový úspěch pražské zoo.

Úspěchy MVDr. Vlasáka i samotnou Ilun připomene socha, kterou vytváří významný výtvarník Kurt Gebauer. Její podobu i proces jejího vzniku představíme u expozice medvědů ledních ve 14.00.

Podobu zoologické zahrady v dobách Jana Vlasáka si budou zájemci moci připomenout na palubě Historického expresu. Komentované jízdy vláčkem budou vyrážet do dolní části zoo od 10 do 16 hodin.

O tematické ledové občerstvení se postará firma Nowaco.

Jan Vlasák s Ilun. Foto: Josef Seget

 


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru