ROK SLONA V ZOO PRAHA

Ostatní články

28. 12. 2012


Pátek 28. prosince 2012

Výstavba nového slonince, který bude otevřen na začátku sezóny 2013, a rozšíření stáda slonů indických o dvě slonice z Rotterdamu a dvě z Pinnawaly na Srí Lance vtiskly právě končícímu roku přízvisko ROK SLONA. Uplynulých dvanáct měsíců však bylo významných i v mnoha jiných ohledech.

Vedle dalšího unikátního odchovu varanů komodských zaznamenala Zoo Praha světový úspěch vůbec prvním rozmnožením indické želvy korunkaté, kterému předcházela doslova detektivní práce našich chovatelů. Světový prvoodchov se podařil také u sojkovce rezavouchého, přičemž v chovu dalších druhů této pozoruhodné skupiny ptáků patří pražská zoologická zahrada ke světové špičce. Velkou pozornost veřejnosti poutala mláďata savců, zejména žiraf Rothschildových, tapíra jihoamerického nebo primátů. Skvělým dárkem k Vánocům bylo narození již pátého mláděte gorily nížinné, které poněkud zmírnilo smutek nad ztrátou mladého samečka Tatua uprostřed léta.

Mládě tapíra jihoamerického je teprve druhé v historii zoo. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Mládě tapíra jihoamerického je teprve druhé v historii zoo. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Již na začátku sezóny bylo veřejnosti představeno nové logo Zoo Praha, jehož symbolika směřuje jak k její úctyhodné historii, tak k budoucnosti. Tu předznamenává dokument projednaný v září Radou hl. m. Prahy, který předpokládá – mimo jiné – přestavbu starého Pavilonu velkých savců na Pavilon Amazonie.

Navzdory nezbytnému zvýšení vstupného zachovali návštěvníci pražské zoo i v roce 2012 svou přízeň. Přišlo jich výrazně přes jeden a čtvrt milionu. Sympatie veřejnosti se však projevily i mnoha příspěvky a dary. Z nich je třeba vyzdvihnout zejména velkorysý odkaz pana Stanislava Rákose, jehož hodnota je odhadována na padesát milionů Kč.

Pozornost vzbudily také aktivity Zoo Praha mimo její areál, ať již šlo o další letecký transport čtyř koní Převalského do Mongolska nebo o výstavy maleb slonice Shanti ve dvou pražských galeriích.

Příští rok bude ovšem ještě náročnější – a také lákavější. Se zahájením sezóny proběhne otevření nových prostor pro slony, hrochy a antilopy. Zpřístupněna bude rovněž vyhlídková stezka Zakázanka a na konci sezóny se návštěvníkům otevře Pavilon velemloků.

Hned na začátku roku 2013 by se také měla narodit řada mláďat. S obavami očekáváme porod gorily Kamby a s napětím narození vůbec prvního slůněte v Zoo Praha. Jako každoročně by měly přijít na svět další žirafy a po čtyřiceti letech konečně také orangutan.


Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha

 


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru