Sněhulka

Ostatní články

21. 12. 2012


Kniha je již v prodeji!

Plukovník Jan Vlasák se Sněhulkou. Foto: Josef Segetřed 70 lety se v Praze vůbec poprvé na světě podařilo uměle odchovat mládě medvěda ledního.Tehdejší ředitel zoo, MVDr. Jan Vlasák, sepsal o výjimečném úspěchu půvabnou knížku, která dnes vychází poprvé česky. Kmotrem knihy se stal světově proslulý výtvarník Kurt Gebauer, který k připomenutí Sněhulky i plukovníka Vlasáka vytvoří sochu.

„Strůjcem světového úspěchu pražské zoologické zahrady byl její ʹválečný ředitelʹ plukovník MVDr. Jan Vlasák. Kniha o celosvětově prvním umělém odchovu ledního medvěda vyšla až dlouho po válce nejprve ve Velké Británii a poté i ve Spojených státech, překvapivě však nikoli v Československu,“ poznamenává ke knize i výjimečnému odchovu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Věřím, že Sněhulka bude ve svém prvním českém vydání hezkým vánočním dárkem pro všechny příznivce Zoo Praha a současně i malou splátkou dluhu, který máme vůči svým předchůdcům.“

Sněhulka, (c) Zoo PrahaKmotrem knihy se stal světoznámý výtvarník a emeritní profesor Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Kurt Gebauer. „Jsem skrytý milovník zvířat a dělá mi obrovskou radost, že mohu Sněhulce vytvořit sochu, díky níž si ji i plukovníka Vlasáka připomeneme,“ řekl.

Příběh Sněhulky sepsal tehdejší ředitel zoo, MVDr. Jan Vlasák spolu se svým zetěm MUDr. Josefem Segetem do knihy, která vyšla po válce pod názvem SNOW WHITE, The Story of a Polar Bear Cub. V původním českém rukopisu, který se podařilo získat od potomků dr. Vlasáka, se však objevuje rovněž jméno Sněhulka, jež bylo použito v titulu knihy.

Knížka je k dostání v obchodech Zoo Praha, v informačním centru u hlavního vchodu nebo na adrese dobirky@zoopraha.cz za 200 Korun. Zakkoupit ji lze také v internetovém obchodě www.kosmas.cz.

Odchov ledních medvědů patří do současnosti k vrcholně obtížným úkolům zoologických zahrad. V Zoo Praha se zatím povedlo odchovat sedm mláďat, mezi nimi například slavnou Polárku nebo samici Bertu, která dodnes žije v pražském výběhu.

20. prosince 2012


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru