Křtiny komodských draků

Ostatní články

15. 11. 2012


Sobota 17. listopadu 2012

Varan komodský, foto (c) Tomáš AdamecSobota bude v Zoo Praha věnována nejmohutnějším ještěrům světa. Přijďte s námi pokřtít dvě mláďata z poslední Arančiny snůšky! Začínáme ve 14.00 ve Vzdělávacím centru.

Zoo Praha se může pochlubit pomyslným titulem varaní velmoci. Samice varana komodského Aranka totiž snesla největší počet snůšek mimo Indonésii., hned šest. Samice, která je na druhém místě, se přitom množila "jen" třikrát!

Nenechte si ujít setkání s mláďaty z poslední šesté snůšky! Originální jména jim dá kreslíř komiksů Štěpán Mareš, který se svými ilustracemi podílel na posledním - varaním - vydání časopisu Trojský koník.

Komodský drak, jak varana komodského nazývají původní obyvatelé ostrova Komodo, je jedním ze silně ohrožených druhů. Ve volné přírodě žije posledních 5000 jedinců! Z toho důvodu vznikají po celém světě tzv. záložní chovy, které mají za úkol vytvořit v lidské péči populaci, jejíž potomci budou moci být ve vhodných lokalitách navráceni do přírody. Zoologická zahrada drží díky samici Arance světové prvenství v počtu snůšek, letošní šestou snůškou Aranka dorovnala také světový rekord v počtu vylíhlých mláďat - 45!

Na své si přijdou i ti nejmenší návštěvníci. Protože o varanech se mnohdy mluví jako o strašidelných komodských dracích budete si moci tuto sobotu složit vlastního létajícího draka. Drak, kterého v zoo vytvoříte, bude podzimně kouzelný. Nepotřebuje totiž ke svému letu silný vítr, létat s ním můžete i v místnosti.

 

Draci Štěpána Mareše v Trojském koníku

 


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru