Zoo Praha oslavila 81. výročí založení

Ostatní články

01. 10. 2012


Pátek 28. září 2012

Pražský primátor Bohuslav Svoboda a zlatý olympionik David Svoboda společně pokřtili hříbě koně Převalského. Na snímku jsou s ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem. Foto (c) Tomáš Adamec, Zoo PrahaPražská zoo si dnes připomněla 81. výročí svého založení. Mezi významnými hosty slavnostního programu nechyběl pražský primátor Bohuslav Svoboda, zlatý olympionik David Svoboda, herec Martin Stropnický a hudebník Jiří Tichota se skupinou Spirituál kvintet. Vrcholem oslav byl křest klisničky koně Převalského Queridy a samičky zubra, která dostala jméno Praha.

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek při zhodnocení uplynulé sezony připomněl nové stavby, které v zahradě vznikají. „Slony a hrochy už jsme přestěhovali do nových pavilonů a doufáme, že sloní skupinu v příštích dnech obohatíme o další dvě samičky dovezené z Asie. Otevření komplexu pro slony, hrochy a antilopy se uskuteční poslední březnovou sobotu příštího roku,“ prozradil. Zároveň poukázal i na další stavby v zoo - například na pavilon pro velemloky nebo rekonstruovaný viniční domek Sklenářka.

Celý program dnešní slavnosti se nesl v duchu dalšího výročí, které letos Zoo Praha slaví: 80 let nepřetržitého chovu koní Převalského. Právě toto erbovní zvíře zahrady inspirovalo pražského primátora Bohuslava Svobodu při jeho zdravici. „Zoo bych popřál, aby i svá další výročí slavila v takové pohodě jako letos a aby se jí dařilo to, co se podařilo u koně Převalského – vracet zvířata do volné přírody,“ uvedl a připomněl tak letošní druhý úspěšný transport koní Převalského do jejich původní vlasti, Mongolska.

S 80. výročím chovu koní Převalského v Praze úzce souvisela i přítomnost hudebníka Jiřího Tichoty. Jeho otec, význačný vědecký pracovník a zootechnik, totiž v roce 1932 zajišťoval přesun prvního chovného páru koní Převalských, Aliho a Minky, do pražské zoo.

Ali s Minkou v Troji přivedli na svět klisničku Heluš, která stála na počátku dlouhé řady pražských hříbat. Zatím poslední z nich, v pořadí už 218., se narodilo letos v srpnu a dnes se dočkalo křtin. Primátor Svoboda a jeho jmenovec, olympionik David Svoboda, dali malé klisničce jméno Querida, které ve španělštině znamená „milovaná, chtěná“. David Svoboda, který se při moderním pětiboji musí vypořádat i s parkurem, se při křtu svěřil, že ke koním má sice dlouhodobě kladný vztah, ale osedlat divokého „převaláka“ by si určitě netroufl.

Martin Stropnický při křtu samičku zubra. Na snímku s primátorem Bohuslavem Svobodou a ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem. Foto © Tomáš Adamec,  Zoo Praha

Martin Stropnický při křtu samičku zubra. Na snímku s primátorem Bohuslavem Svobodou a ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem. Foto © Tomáš Adamec, Zoo Praha

 

Druhého slavnostního křtu se společně s primátorem ujal herec Martin Stropnický. Malou samičku zubra pojmenovali Praha. Stropnický vzkázal lidem, aby „se k sobě chovali alespoň tak hezky jako ke svým domácím zvířatům“.


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru