Zoo Praha v Jerusalem Biblical Zoo

Ostatní články

08. 06. 2012


Výstava Gorily v ohrožení se představila v Izraeli

Výstava láká množství lidí. Foto: Marek Václavík, Zoo PrahaZoo Praha šíří povědomí o ohrožení goril a nutnosti je chránit nejen v Česku. Dalším z počinů, který má ochraně goril pomoci, je instalace výstavy Pomáháme jim přežít: Gorily v ohrožení v Jerusalem Biblical Zoo v Izraeli.

Výstavu se podařilo uspořádat ve spolupráci s Českým centrem Tel Aviv. Jejího slavnostního zahájení se zúčastnili i zástupci pražského magistrátu v čele s radním Václavem Novotným, který má v kompetenci mj. kulturu, památkovou péči a výstavnictví.
Panely s informacemi o gorilách visí ve vzdělávacím centru zoologické zahrady, které má podobu Noemovy archy. V průběhu léta vystřídá Gorily v ohrožení další výstava Od majny po orlosupa, která přibližuje snahy Zoo Praha chránit některé z vážně ohrožených ptáků.

Jerusalem Biblical Zoo je vyhledávanou atrakcí nejen pro izraelskou veřejnost, ale také pro zahraniční turisty – během léta projde branami zoo zhruba 200.000 návštěvníků. V areálu mohou pozorovat převážně zvířata pocházející z oblasti biblického Izraele, která v různém kontextu zmiňuje Bible. Jeruzalémská zoo vede řadu vzdělávacích projektů pro děti, mládež a celé rodiny, díky nimž poznávají svět přírody propojený s historií a důrazem na obnovu a udržování životního prostředí. Všechny tyto okolnosti napomohou maximalizovat účel výstavy Zoo Praha - pomoci ohroženým druhům a obeznámit veřejnost s neutěšenou situací, ve které se nacházejí.

Výstavy v jeruzalémské zoo jsou součástí Dnů Prahy v Izraeli, které mají za cíl ukázat další tvář Prahy coby města moderního umění s dynamickým a turbulentním kulturním životem. Dny Prahy zahrnují divadlo, moderní tanec, klasickou i jazzovou hudební scénu, výstavy spojené s historií Prahy a její architektury a další. Program Dnů Prahy vznikl ve spolupráci Magistrátu hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Velvyslanectví České republiky v Izraeli a Českého centra v Tel Avivu.

Výstavní sál v podobě Noemovy archy. Foto: Marek Václavík, Zoo Praha

Výstava v sále dobře vyniká. Foto: Marek Václavík, Zoo Praha

Vernisáž výstavy. Foto: Marek Václavík, Zoo Praha


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru