Solární střešní projekt

Ostatní články

03. 04. 2012


17. října 2010

Foto (c) IBC SOLARPřesně v době, kdy v médiích zuří válka proti stylu aplikace fotovoltaiky v praxi v zemích Koruny české, intenzivně jsme pracovali na dokončení projektu, který vznikl na bázi partnerství a ve spolupráci se společností IBC SOLAR.

Tento ekologicky čistý způsob získávání elektrické energie má totiž určitě své opodstatnění a uplatnění v instituci, jakou je zoologická zahrada, která se snaží, mimo jiné, působit výchovně na své návštěvníky.  V tomto případě je hlavním sdělením skutečnost, že i přes velmi nešťastné a ekonomicky nesmyslné prosazení fotovoltaiky v ČR (ale i v jiných zemích EU) nesmíme zapomínat na prapůvodní smysl a důvod vzniku tohoto systému – ochranu životního prostředí a princip obnovitelných zdrojů.

Logo (c) IBC SOLARFotovoltaický systém v zoo

V průběhu jara a léta 2010 byl na střeše jedné ze stájí patřících k pavilonu Africký dům instalován fotovoltaický systém, který přímo na místě vyrábí elektrickou energii, a snižuje tak celkové náklady na spotřebovanou elektřinu. Autorem a dodavatelem systému je přední odborník pro oblast fotovoltaiky, společnost IBC SOLAR, přičemž instalaci provedl hlavní odborný partner společnosti v České republice, firma Solární technika Kropf. S celkovým výkonem průměrně 17 kWh vyrobí fotovoltaické zařízení ročně 15 700 kWh solární energie šetrné k životnímu prostředí a klimatu a zabrání tím vyloučení asi 10,36 tun emisí COdo atmosféry.

Solární systém byl financován Německým spolkovým ministerstvem pro hospodářství a technologii (BMWi) a společností IBC SOLAR jako součást „Solárního střešního programu pro získávání zahraničních trhů“, koordinovaného Německou energetickou agenturou Deutsche Energie-Agentur GmbH (dena). Jedná se v mnoha ohledech o příkladný projekt, který umožňuje působivě demonstrovat výhody solární energie a její přímé využití.

Slavnostní spuštění

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek u příležitosti slavnostního spuštění dne 17. října 2010 uvedl: „Snažíme se chovat ekologicky. Jednou z mých priorit je snižovat energetickou náročnost provozu naší zoologické zahrady a využívat alternativní zdroje energie. Fotovoltaický systém umístěný na střeše stáje u Afrického domu nám přinese úspory a návštěvníkům zajímavé informace“.

Vít Kahle

Foto (c) IBC SOLAR

Foto © IBC SOLAR – www.ibc-solar.cz


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru