Zoo Praha vstoupila do nové sezony s novým logem

Ostatní články

31. 03. 2012


Sobota 31. března 2012

Zoo Praha dnes zahájila 81. sezonu za přítomnosti řady vzácných hostů v čele s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou a kardinálem Dominikem Dukou, který požehnal celé zoologické zahradě a zvláště pak jejímu novému logu. Právě odhalení loga se stalo zlatým hřebem slavnostního programu. Návštěvníci se také mohli projít po nově otevřené Geostezce a zúčastnit se poklepání základního kamene Pavilonu velemloků.

Nové logo Zoo Praha pochází z dílny renomovaného newyorského studia Chermayeff  & Geismar. Skládá se z barevných stop obojživelníka, plaza, ptáka a dvou savců – šelmy a kopytníka. Nahradilo prozatímní logo výtvarníka Vladimíra Veselého, které zoo používala od sklonku roku 2009.

„Logo pro nás vyvíjeli ti nejlepší z nejlepších. Podle mého názoru je přitažlivé, výrazné i optimistické. Věřím, že si vydobude přízeň veřejnosti a že spolu s novým vizuálním stylem, který na něj naváže, bude Zoo Praha dobře sloužit po dlouhá léta,“ prohlásil dnes ředitel zoo Miroslav Bobek.

Primátor Svoboda, který na zahájení sezony dorazil i s malým synem, podotkl, že dětští návštěvníci určitě budou veselé a barevné logo milovat. Kardinál Duka poté věnoval modlitbu jak logu, tak celé zoologické zahradě a jejím zaměstnancům. „Ať zde děti i dospělí nacházejí místo poznání, radosti i odpočinku,“ uvedl. Později převzal z rukou ředitele Bobka adopční certifikát čtyř kardinálů dominikánských, které pražská zoo chová. „Praha má tedy nejvíce kardinálů na světě – šest,“ podotkl kardinál s úsměvem.
 
Přihlížející lidé se také dočkali informace o jedné z hlavních událostí 81. sezony: ředitel Bobek jim prozradil, že z nizozemského Rotterdamu do zoo brzy přijdou dvě sloní samice. Obě slonice už budou obývat nový sloninec, který se návštěvníkům otevře v příštím roce.

Odpoledne mohli zájemci poprvé prozkoumat naučnou Geostezku, jež zatraktivnila úsek cesty od expozice Ptačí mokřady až ke Gočárovým domům. Nová expozice nazvaná „Stopy v čase“ přibližuje na celkem devíti stanovištích jednotlivé geologické etapy z historie Země. Stezku lemují vystavené originály i kopie zkamenělin, například lebka šavlozubého tygra nebo stopa tyranosaura.

Slavnostní program uzavřelo symbolické zahájení stavby Pavilonu velemloků, kde budou už příští rok k vidění velemloci čínští. Jde o největší žijící obojživelníky na světě, kteří inspirovali spisovatele Karla Čapka při psaní románu Válka s mloky.

Zoo Praha dnes rovněž uzavřela smlouvu o spolupráci se společností Koh-i-noor, která v areálu zahrady otevřela svou prodejnu. Společnost vytvoří řadu školních pomůcek, které se budou prodávat přímo v zoo i mimo ni. Bude také v zahradě pořádat výstavy, soutěže a výtvarné dílny pro děti; v neposlední řadě podpoří zoo v jejích projektech na ochranu živočichů.

Nové logo Zoo Praha


O novém logu Zoo Praha

Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru