Jihoamerické křtiny

Ostatní články

26. 01. 2012


Jak se bude jmenovat alpaka? Neděle 29. ledna 2012

Lama alpaka - mládě, foto (c) Tomáš AdamecTuto neděli proběhnou v Zoo Praha první letošní křtiny. Pokud jste zvědaví, jaké jméno dostane sameček lamy alpaky, přijďte se podívat! Kmotrem malé alpaky se stane spisovatel, etnograf a čestný náčelník indiánského kmene Kikapú, dr. Miloslav Stingl.

Křtiny alpaky, která se narodila v listopadu loňského roku začínají ve 14 hodin v expozici lam v areálu Dětské zoo.

Alpaka je domestikovanou formou lamy (Vicugna pacos). Je to velmi otužilé a nenáročné zvíře, které indiáni odedávna chovají hlavně jako zdroj velmi kvalitní vlny podobající se prachovému peří. Roční produkce srsti z dospělé lamy je kolem 2 kg a indiáni vlnu využívají při výrobě teplého oblečení.  

„V Zoo Praha se alpaky chovají od roku 1992, kdy přišel první samec ze Zoo Stuttgart. O dva roky později byla dovezena samice z Tierpark Berlín. První mládě se narodilo v roce 1997 a sameček z listopadu 2011 je již pětadvacátým mládětem, které se v Praze narodilo,“ doplňuje vrchní chovatel Dětské zoo Ladislav Žoha.

Tradičně byly alpaky chovány v horní části zoo v sousedství svých divokých příbuzných lam guanako. V souvislosti se stavbou nového areálu pro slony, hrochy a antilopy uvolnily expozici antilopám vraným. Jako domácí plemeno nalezly nový domov v Dětské zoo v expozici s ovcemi kamerunskými, krůtami a domácími kury sumatránkami.

 


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru