Najdi si svou slípku

Ostatní články

08. 11. 2011


Sobota 12. listopadu 2011

Slípka zelenonohá (Gallinula chloropus) je nenápadný, ovšem přesto velmi zajímavý pták. U nás žije skrytým životem na rybnících, ale také na klidnějších řekách a potocích. Lidé o její přítomnosti často nemají ani tušení.

Slípka zelenonohá s mládětem, foto (c) Archiv Zoo PrahaV Zoo Praha je poměrně početná populace slípek, kterou začali pracovníci zoo před několika lety sledovat a značit barevnými kroužky. První výsledky ukazují velmi zajímavé životní projevy, přesuny slípek ze zoo na vodní plochy mimo zoo, hlavně na Vltavu, a zase zpět. Nejvíce slípek se v zoo shromažďuje v zimním období. Kolik, kde a jak? To budeme letos zjišťovat v sobotu 12. listopadu 2011 a pomoci nám může i veřejnost.

Chcete-li se této ojedinělé akce zúčastnit, neváhejte a čtěte dále!

Sraz „sčítacích komisařů slípek“ bude přesně ve 12 hodin před Vzdělávacím centrem zoo. Po krátké instruktáži se zájemci o sledování slípek rozmístí na určená stanoviště a přesně ve 13 hodin začne vlastní pozorování. Po hodině pozorovatelé odevzdají výsledky, které budou následně zpracovány a poskytnuty všem pozorovatelům.

Co by měl mít správný pozorovatel slípek? Teplé oblečení, dalekohled nebo alespoň divadelní kukátko, případně fotoaparát s teleobjektivem, zápisník a tužku.

Zájemci o sledování slípek se musí předem zaregistrovat na emailové adrese tymr@zoopraha.cz nebo na telefonu 296 112 116.

Po úspěšném absolvování sčítání dostanou všichni komisaři dárkovou tašku, volnou vstupenku k příští návštěvě zoo a především možnost zúčastnit se exkluzivní prohlídky chovného zázemí ptáků Zoo Praha.

Pro všechny návštěvníky Zoo Praha bude po celý den připravený program, který seznámí s tajemstvím ptačích migrací a jejich výzkumem. Chybět nebudou ukázky kroužkování ptáků a dalších výzkumných metod. Na tahovém trenažéru si budou moci zájemci vyzkoušet, zda by trefili správným směrem i za noci, zda mají ten pověstný šestý smysl, který právě ptákům nechybí.
 
Těšíme se na všechny pozorovatele slípek.  

Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru