Bavíme zvířata: hlasování ukončeno!

Ostatní články

12. 08. 2011


Přijďte v sobotu 13. srpna 2011!

Nosálové červení dostanou v sobotu 13. srpna v 11.10 hračky z hasičkských hadic a lední medvědi budou v 11.30 řádit s hračkou Singapore sling!

Přijďte se přesvědčit, že hračky, které jste jim vybrali, jsou ty správné!

Další možnosti vybrat zvířatům zábavu budete mít 27. 8., 10. 9. a 24. 9.

Na letošní léto jsme pro vás připravili novinku. Každých 14 dní můžete hlasováním na Facebooku vybrat, čím se bude bavit vždy jiná dvojice našich zvířat.

Nosál červený

Nosálové jsou hravé šelmy s denní aktivitou, které vynikají nejen dobrým čichem, ale šikovnými packami, schopností šplhat a hlavně velkou zvědavostí. Naši chovnou skupinu tvoří dva samci a tři samice.
Jakou hračku prozkoumají naši nosálové? Budou to:

a) Hračky z hasičských hadic – hadice představují levný a užitečný materiál na výrobu nejrůznějších hraček vhodných nejen ke šplhání, ale i ke schovávání potravy. Zvlášť mladý samec Dinďa a samička Iíííí je dokážou využít jako akrobati.
   

 

 

 

b) Voňavé hračky – nosálové milují nové pachy a to nejen přírodní, ale i běžné parfémy. Pokud najdou vhodný navoněný předmět, parfémují si jeho vůní srst na ocase a pročesávají si jí předními packami.
 
 

 

c) Živí slimáci – Přední končetiny nosálů mají, stejně jako lidská ruka, pět prstů. Díky jejich šikovnosti si nosál poradí i s takovou potravou, která je pro jiné šelmy nedostupná. Na slimáky má jednoduchý tri. Nejprve ho rychle válí v hlíně a prachu, pak slupku oloupe a tím zbaví slimáka slizu. Heslo dne: Nosál do každé zahrádky!

 

 

Lední medvědi

Lední medvědi jsou velmi inteligentní zvířata, zvyklá urazit dlouhé vzdálenosti při hledání potravy. Díky tomu vynikají svou vytrvalostí a trpělivostí. S novou hračkou si hrají celé hodiny a často při tom napodobují pohyby, které by použili při lovu tuleňů. Hračky si vyhazují z vody na břeh a pak na ně výskokem z vody útočí. Jindy si je naopak házejí do vody a loví je skokem ze břehu.
S čím si bude hrát trojice našich ledních medvědů Bora, Berta a Tomík? Vybírat jste mohli z:

a) Plastové silniční kužely – tyto kužely mají podobný tvar, jako kapkovité tělo tuleně a možná i proto naše medvědy tolik baví. Především Tom s Bertou je rádi loví skokem. Čas od času se některý kužel ztratí a později ho najdeme v  potrubní rouře, kam si ho snad medvěd uschoval „na horší časy“.
 
 

 

b) Singapore Sling – komerčně vyráběná hračka přímo pro medvědy, tvořená z několika dílů. Hračka složená z několika částí medvědy velmi baví, rozložit ji na jednotlivé části chápou jako velkou výzvu. Kromě toho hračku loví podobně jako kužely.
 

 

 

c) Dýně a melouny - i když se medvěd lední v přírodě živí skoro výhradně masem, zelenina je pro něj vítanou změnou. Velké dýně nebo melouny mu navíc nabízejí spoustu možností na hraní. Hlavní zábavou medvědů bývá zeleninu razantně rozdupnout, tak jako se v přírodě probíjejí skrz let ke svojí potravě – tuleňům.


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru