Zvířata na cestách

Ostatní články

05. 08. 2011


Rozhlasový seriál o Zoo Praha

Zoo Praha bývala přestupní stanicí při transportech zvířat, v 70. letech dokonce metropolí pochodovala karavana velbloudů.
Letošní přeprava koní Převalského z pražské zoo do mongolské stepi je sice nejznámějším transportem zvířat poslední doby, nikoli ale jediným. Týdně může Zoo Praha odbavit nebo přijmout i čtyři transporty o nejrůznějším počtu zvířat. Ještě do konce léta se z pražské zoologické zahrady přestěhuje do Krakowa antilopa bongo, z Varšavy přijede klisna koně Převalského a z chorvatského Záhřebu dorazí dvě ohrožené antilopy adax. Transporty nejen že pomáhají zoologickým zahradám jako takovým, ale především nahrazují funkci přírody.

Nejen o tom, jak je přepravu zvířat potřeba načasovat do nejmenších detailů (důležité jsou velikost a odolnost zvířete a třeba také délka cesty), mluvil s redaktorkou Radiožurnálu Květou Moravcovou Tomáš Kapic, který má v pražské zoo transporty na starosti.

O zvířatech na cestách uslyšíte v neděli 7. srpna 2011 v dalším díle největšího rozhlasového seriálu o Zoo Praha. Radiožurnál ho vysílá každou neděli vždy krátce po deváté a patnácté hodině, připravuje Květa Moravcová. Všechny příspěvky i s fotogalerií naleznete také na www.radiozurnal.cz.


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru