Hlasování ukončeno!

Ostatní články

29. 07. 2011


Bavíme lemury kata a prasátka v Dětské zoo

Lemuři dostanou v sobotu 27. srpna 2011 v 13.10 hamaky a prasátka v Dětské zoo vyzkouší v 15.00 hru stáhni si kyblík!

Přijďte se přesvědčit, že hračky, které jste jim vybrali, jsou ty správné!

Další možnosti vybrat zvířatům zábavu budete mít 10. 9. a 24. 9.

Na letošní léto jsme pro vás připravili novinku. Každých 14 dní můžete hlasováním na Facebooku vybrat, čím se bude bavit vždy jiná dvojice našich zvířat.

Lemur kata

Lemuři jsou skupinou poloopic, kterou najdete pouze na ostrově Madagaskar. Žije jich tu přes 50 (více či méně) ohrožených druhů. Lemuři kata patří v zoologických zahradách mezi nejznámější a nejčastěji chované. Naši samčí lemuří skupinu můžete navštívit ve výběhu poblíž hlavního vchodu. Skupinu tvoří sedm samců lemura kata, kteří se jmenují Itampolo, Ovistiti, Sancho, Pancho, Motorka, Šošolík, Černý ocásek. S nimi je zde jeden samec lemura černého jménem Jeník. Každý z nich je osobnost – Motorka je zkušený diplomat, Itampolo pracuje jako jeho ochranka, Ovistiti je učenlivý student, Pancho je spíš silný než chytrý a Jeník nejdravější. Jejich povaha a postavení ve skupině se projeví i tehdy, když dostanou nové hračky. K novým a neznámým prvkům se obvykle první odváží podřízení jedinci, dominantní si počkají na prověřené a bezpečné hračky. 

Jakou zábavu přichystáme pro naše lemury?

a) Hamaky - houpání se v sítích není oblíbená kratochvíle jenom pro lidi. Také lemuři si rádi pohoví po náročném dni! Chcete jim dopřát skutečně pohodlné místo k odpočinku pod letním sluncem? Volte hamaky!

 

 

 

b) Borové šišky – velké borové šišky jsou ideální pro tvorbu hraček. Stačí mezi jejich šupiny přilepit medem či jinou lepkavou potravinou semena a jiné drobné laskominy. Dobroty lemuři dostanou z šišek šikovnými předními končetinami a jazykem.

 

 

c) Puzzle feeders – česky krmící hlavolamy. Lemuři dovedou předvídat, jaký úkol je náročnější a jaký naopak zvládnou hravě. Ty snadné uchvátí dominantní zvířata, složitější zůstanou pro podřízené jedince. Dovedou se společensky níže postavení lemuři vypořádat s těžkými úkoly? Dovedli odpozorovat od dominantních, jak se k pochoutkám dostat? Puzzle feeders skupinu navíc uklidní, protože se dostane na každého! A co je principem? Každý lemur musí posouvat nádobou s potravou tak dlouho, dokud se chutná sousta nevysypou otvorem ven, převracet láhev a vysypávat odměnu nebo rozebrat spojené bambusové dílce.
 

 

 

 

Prasátka v Dětské zoo

Prasata nemají mezi lidmi dobrou pověst. Přesto jsou to tvorové nesmírně inteligentní, zvídaví a učenliví! Oproto šelmám jsou navíc pověstní tím, jakou mají při řešení úkolů obdivuhodnou výdrž. Dokážou předvídat a plánovat a dokud se jim nepodaří úkol vyřešit, vrací se k němu s obdivuhodným odhodláním! Věděli jste, že některé země trénují prasata namísto psů nejen k vyhledávání lanýžů, ale také drog? Ze skupinky našich prasátek v Dětské zoo se zapojuje hlavně dvojice vietnamských prasat, z nichž samička je jednoznačně chytřejší. Protože je její partner silnější, většinou ji od téměř vyřešeného úkolu vyžene a snaží se pamlsky dobýt svou silou. Samička to ale nevzdává, v době kdy její partner neúspěšně s hlavolamem zápasí si řeší další úkol a posléze se k samcem opuštěné hračce vrátí, aby si užila odměnu!

S čím pobavíme naše prasátka v Dětské zoo?

a) Koulení – rypák prasat je úžasně silný nástroj k dobývání hlíz a podobných pamlsků ze země. Zároveň je však nesmírně citlivý, a to ať jde o manipulaci s předměty nebo ostrost smyslů, kterými disponuje. Díky úžasnému čichu prasátko rychle zjistí, co dobrého se v koulících se hračkách ukrývá, díky velké síle a obdivuhodné schopnosti jemné manipulace jím třepe tak dlouho, až jsou všechny pamlsky venku!

 

b) Papírové pytle – recept je jednoduchý: do papírového pytle se natrhají kartony a vše se bohatě prosype ovocem a zeleninou. Na řadu pak přichází excelentní čich prasat. Díky němu prase okamžitě zjistí, kde pamlsky jsou, papír nadšeně roztrhá a dobroty sní. S cáry papíru si pak ale hraje ještě dlouhé minuty.

 

 

c) Stáhni si kyblík – úkol využívá schopnosti prasat předvídat a kombinovat. Hračka sestává ze šikmho lana a kyblíku plného dobrot. Prase musí sestrkat kbelík dolů, a vyklopit lahůdky z kýble ven. Zapeklitý úkol vyžaduje od prasátek nesmírné soustředění a prokazuje jejich obrovskou inteligenci, dvojice našich vietnamských prasat si s ním však hravě poradí!

 

V předchozích hlasováních jste mohli rozhodnout o hračkách pro lední medvědy, velké papoušky a nosály, lemury a štětkouny, tygry a velké papoušky a lední medvědy a nosály.


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru