Bavíme zvířata

Ostatní články

22. 06. 2011


Hlasujte pro hračku!

Na letošní léto jsme pro vás připravili novinku. Poprvé můžete ovlivnit, s jakými hračkami si budou hrát některá zvířata v Zoo Praha. Každých 14 dní můžete hlasováním na Facebooku vybrat, čím se bude bavit vždy jiná dvojice zvířat.

Proč jsou hračky pro zvířata důležité?

V moderních zoologických zahradách je enrichment nedílnou součástí chovu zvířat. Enrichment lze přeložit jako obohacení, v našem případě ve významu obohacení prostředí zvířat o nejrůznější podněty, které zlepšují kvalitu jejich života. Může jít o hračky stimulující přirozené instinkty zvířat, potravu, k jejímuž získání musí zvířata vynaložit námahu, vůně, zvuky a další podněty nebo třeba o trénink zvířat.

V tomto hlasování můžete vybírat hračku pro nosály rudé a papoušky ara a kakadu a to až do 30. června 2011.

Jak dobře jste vybrali zvířatům zábavu, se budete moci přesvědčit v sobotu 2. července. V 10 hodin budeme bavit papoušky ara a kakadu a v 11.20 nosály rudé.

 

Papoušci ara a kakadu

Ve společné expozici poblíž hlavního vchodu chováme skupinu velkých papoušků, kterou tvoří ara ararauna, ara zelenokřídlý a kakadu bílý.

Arové patří k největším papouškům na světě, žijící v pralesech Jižní Ameriky, kde ve velkých hejnech hledají potravu v korunách stromů. I proto umějí velmi dobře šplhat a zavěšovat se na větve.

Kakaduové pocházejí z australoasijské oblasti a jsou známi jako velmi aktivní a činorodí ptáci, schopní rozebrat nejen dřevěné bidélko, ale i oddělit matku od šroubku nebo si odemknout zámek klece, pokud v něm chovatel zapomněl klíč.

Pokud dostanou papoušci novou hračku, mohou váhat i několik desítek minut a čekat, kdo se z hejna odváží jako první. Jakmile však jeden překoná strach z novinky, začnou si hrát všichni. Hračky, ze kterých můžete vybírat, naši papoušci již znají a dlouhé čekání na výsledek odpadá.

Jakou hračku prozkoumají naši papoušci? Budou to:

  • a) Hračky z pleteného proutí – zelené vrbové větvičky jsou pro papoušky vítaným doplňkem stravy. Spletené pruty se navíc výborně hodí ke šplhání.

 

 

 

  • b) Borové šišky – pod lupínky velkých borových šišek jsou schovaná semínka a další dobroty, které papoušci obratně vytáhnou pomocí zahnutého zobáku a šikovného jazyka. Papouščí zobák je pro takový úkol vhodným nástrojem, ještě lépe se ale hodí ke štípání tvrdých předmětů, jakými jsou právě borové šišky.

 

 

  • c) Zavěšené hračky z bambusu a řetízku – tyto hračky zaujmou papoušky nejen tím, že jsou složeny z několika pohyblivých částí, ale i svým chutným obsahem. Pro papoušky je zábavou rozebírat hračku na jednotlivé součástky.

 

 

 

 

Nosál rudý

Nosálové jsou hravé šelmy s denní aktivitou, které vynikají nejen dobrým čichem, ale šikovnými packami, schopností šplhat a hlavně velkou zvědavostí. Naši chovnou skupinu tvoří dva samci a tři samice.

Jakou hračku prozkoumají naši nosálové? Budou to:

  • a) Hračky z hasičských hadic – hadice představují levný a užitečný materiál na výrobu nejrůznějších hraček vhodných nejen ke šplhání, ale i ke schovávání potravy. Zvlášť mladý samec Dinďa a samička Iíííí je dokáží využít jako akrobati.

 

 

 

 

  • b) Voňavé hračky – nosálové milují nové pachy a to nejen přírodní, ale i běžné parfémy. Pokud najdou vhodný navoněný předmět, parfémují si jeho vůní srst na ocase a pročesávají si jí předními packami.

 

 

  • c) Hlavolamy se schovanou potravou – drobné hračky z bambusu nebo velkých borových šišek jsou výzvou hlavně pro šikovné nosálí přední končetiny.
 

Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru