Den květů v Zoo Praha

Ostatní články

20. 06. 2011


Reportáž ze soboty 18. června 2011

Foto (c) Michal ŠťastnýV rámci oslav Mezinárodního dne květů jsme se v sobotu 18. 6. 2011 rozhodli návštěvníků zoo dokázat, že květy nejsou v přírodě rozhodně jen na ozdobu! Proto jsme květy zapojili do jídelníčku zvířat a připravili pro zvláštní květinový enrichment.

Počasí nám ale nepřálo a hned u lemurů naše snahy skončily neúspěchem - lemuři naše nabídky pozorovali jen přes sklo vyhřívané expozice.

Větší zájem projevili papoušci arové, kteří jsou ale od přírody podezíraví a květy jen zlehka oťukávali. Opravdovou radost ale květy ibišků nebo jestřábníků udělaly našim leguánům nosorohým a kubánským. S poutavým výkladem jim je z ruky servírovala jejich chovatelka Nataša Velenská.

Pravým vrcholem pak bylo krmení papoušků lori mnohobarvých, kteří jsou specialisty na získávání nektaru z květů. Naše květinové girlandy pečlivě prozkoumali květ po květu, a když v nich nenašli očekávaný nektar, alespoň si s nimi pohráli.

Foto (c) Michal ŠťastnýZkrátka nepřišli ani návštěvníci, kteří i přes nepřízeň počasí přišli do zoo v hojném počtu.  V chladném počasí s chutí ochutnali čaje z květů našich tradičních léčivek – měsíčku, divizny, heřmánku a podbělu. Zakousnout pak mohli tradiční i netradiční pokrmy z květů. Např. recept našich babiček kosmatice – v těstíčku smažená květenství bezu černého nebo naopak módní kyselé květy begónií s polevou z bílé čokolády.

Na závěr si zájemci vyzkoušeli vazbu květin pod dohledem profesionálního floristy Martina Horáčka.

Foto (c) František Tymr
Foto (c) František Tymr

Foto (c) Michal Šťastný
Foto (c) Michal Šťastný

Foto (c) Michal Šťastný
Foto (c) Michal Šťastný


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru