Bavíme zvířata

Ostatní články

13. 06. 2011


Hlasujte pro hračku!

Na letošní léto jsme pro vás připravili novinku. Poprvé můžete ovlivnit, s jakými hračkami si budou hrát některá zvířata v Zoo Praha. Každých 14 dní můžete hlasováním na Facebooku vybrat, čím se bude bavit vždy jiná dvojice zvířat.

Proč jsou hračky pro zvířata důležité?

V moderních zoologických zahradách je enrichment nedílnou součástí chovu zvířat. Enrichment lze přeložit jako obohacení, v našem případě ve významu obohacení prostředí zvířat o nejrůznější podněty, které zlepšují kvalitu jejich života. Může jít o hračky stimulující přirozené instinkty zvířat, potravu, k jejímuž získání musí zvířata vynaložit námahu, vůně, zvuky a další podněty nebo třeba o trénink zvířat.

V prvním hlasování, které probíhá až do 16. června můžete vybírat hračku pro lední medvědy. Hlasovat můžete ZDE.

Jak dobře jste vybrali zvířatům zábavu, se budete moci přesvědčit v sobotu 18. června 2011 v 11.30 u expozice ledních medvědů.  

Lední medvědi

Lední medvědi jsou velmi inteligentní zvířata, zvyklá urazit dlouhé vzdálenosti při hledání potravy. Díky tomu vynikají svou vytrvalostí a trpělivostí. S novou hračkou si hrají celé hodiny a často při tom napodobují pohyby, které by použili při lovu tuleňů. Hračky si vyhazují z vody na břeh a pak na ně výskokem z vody útočí. Jindy si je naopak házejí do vody a loví je skokem ze břehu.

S čím si bude hrát trojice našich ledních medvědů Bora, Berta a Tomík? Vybírat můžete z:

  • Plastové silniční kužely, foto (c) Archiv Zoo Prahaa) Plastové silniční kužely – tyto kužely mají podobný tvar, jako kapkovité tělo tuleně a možná i proto naše medvědy tolik baví. Především Tom s Bertou je rádi loví skokem. Čas od času se některý kužel ztratí a později ho najdeme v  potrubní rouře, kam si ho snad medvěd uschoval „na horší časy“.

 

 

  • Singapore Sling, foto (c) Archiv Zoo Prahab) Singapore Sling – komerčně vyráběná hračka přímo pro medvědy, tvořená z několika dílů. Hračka složená z několika částí medvědy velmi baví, rozložit ji na jednotlivé části chápou jako velkou výzvu. Kromě toho hračku loví podobně jako kužely.

 

 

  • Ledová zmrzlina, foto (c) Archiv Zoo Prahac) Ledová zmrzlina – kousky potravy zamražené ve velkém kusu ledu jsou pro naše medvědy nejen vítanou zábavou, ale i ochlazením v horkých letních dnech. S ledovou kostkou si medvědi sice nehrají tak aktivně jako s ostatními hračkami, ale o to usilovněji ji drtí svými čelistmi.

 


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru