Mládě orlosupa se vydává do Alp

Ostatní články

11. 06. 2011


Zoo Praha posílá do velehor dalšího orlosupa

Mládě orlosupa bradatého (Gypaetus barbatus), které odchoval pár v pražské zoo, se v nejbližších dnech vydá do rakouských Alp. Zde si bude zvykat na prostředí velehor a život ve volnosti a posílí populaci těchto největších evropských dravců. 

Rozloučit se s mladým orlosupem a popřát mu dlouhý a šťastný život v přírodě přišli v sobotu 11. 6. 2011 návštěvníci pražské zoo. „Mládě orlosupa odvážíme příští týden přímo do Alp. V bedně ho vyneseme asi do tříkilometrové výšky. Zde bude ještě se dvěma dalšími mláďaty umístěno do skalní rozsedliny a bude dokrmováno tak, aby nevidělo lidi. Postupně se naučí létat, osamostatní a vydá do okolních hor,“ popisuje vlastní vypouštění kurátor ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl.

Kurátor Antonín Vaidl popisuje nejbližší dny mláděte orlosupa, foto (c) Jiří Trojánek

Orlosup bradatý se v minulosti dočkal od lidí jen nevraživosti a pronásledování. V Evropě byl odjakživa neprávem obviňován z napadání domácích zvířat a pronásledován tak urputně, že velmi silná populace v alpském regionu byla vystřílena již na přelomu 18. a 19. století.

Mládě orlosupa krátce po vylíhnutí, foto (c) Tomáš Adamec

Pokusy o znovunavrácení orlosupů do hor střední Evropy začaly asi před 20 lety.  Dnes zde žije asi 20 rozmnožujících se párů tvořených vypuštěnými ptáky. První mládě bylo odchováno v roce 1997 a do konce roku 2010 opustilo hnízda v Alpách úspěšně 69 mláďat.

V pražské zoo byli orlosupi chováni takřka od samého začátku. První úspěšný odchov se však podařil až v roce 1989, a to u páru, který tu žije už od roku 1971, takže právě slaví neuvěřitelných 40 let pobytu v Zoo Praha. Jsou to ptáci pocházející z přírody, ze Zakavkazí. Zoo Praha se od začátku připojila k programu na záchranu orlosupů a významně se podílí na rozšiřování jejich chovné základny v přírodě. Ze Zoo Praha bylo zatím vypuštěno v rámci in situ programu 8 mláďat orlosupů. V roce 2006 se pražský pár z důvodu pokročilého věku přestal sám rozmnožovat, takže v posledních letech odchová mláďata ze zoologických zahrad u nás či v Německu.


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru