Syslem v Zoo Praha

Ostatní články

26. 05. 2011


Čánek z 26. května 2011

"V prvních letech po druhé světové válce působili sysli obecní spolu s hrabošem polním značné škody na našem obnovujícím se národním hospodářství. Boj proti škůdcům nepřinášel očekávané výsledky..." (Grulich, 1960)

Sysel obecný, foto (c) Pavel BrandlTímto citátem začíná text záchranného programu Agentury ochrany přírody pro sysla obecného v ČR. Během půlstoletí se z přemnoženého škůdce stal kriticky ohrožený druh naší fauny – na začátku tisíciletí se hovořilo o 25 přežívajících koloniích a zhruba 2500 – 3000 posledních syslech (to zní jako mnoho, ale znamená to, že na jednoho sysla připadalo asi 4000 lidských obyvatel ČR!). I dnes je stav stále vážný, i když početnost je o něco příznivější – loňské sčítání skončilo rekordním číslem 3954 syslů žijících v ČR. Ztráta přirozeného prostředí, zánik pastvy a změna způsobu kosení travnatých ploch i přímá perzekuce – to jsou všechno faktory, které početnost syslů ovlivnily. Proto již několik let funguje záchranný program, do kterého se připojila i Zoo Praha realizací experimentálního chovu syslů v lidské péči.

V roce 2006 jsme vybudovali voliéru o rozloze cca 130 metrů čtverečních, na svahu pod Sklenářkou, za žirafím výběhem. Ještě v šedesátých letech se zde sysli běžně vyskytovali. V témže roce jsme do voliéry v srpnu vypustili první „testovací čtveřici“. Ta nám rychle ukázala nedostatky voliéry, které jsme odstranili během zimy a následující rok jsme do voliéry vypustili další skupinu, tentokrát 23 syslů, vesměs odchycených z prosperující kolonie v Letňanech. Již v roce 2008 se sysli začali množit a do roku 2010 se ve voliéře vytvořila stabilní kolonie.

Foto (c) Tomáš AdamecPři kontrolním odchytu na jaře 2011 jsme zjistili, že zhruba 80 % zvířat žijících ve voliéře tvoří sysli již zde narození.

Na pracovním setkání „syslího programu“ bylo rozhodnuto, že kolonie ve voliéře bude ještě posílena o maximálně 50 jedinců z odchytu – z různých českých kolonií, abychom rozšířili genetickou základnu chovaných syslů. Během posledního dubnového týdne se podařilo odchytit na lokalitách Raná, Bezděčín a Letňany celkem 44 syslů – všem byly odebrány vzorky pro genetický a parazitologický výzkum, byli označeni a vypuštěni do předem vyvrtaných nor ve voliéře.

V následujícím roce by pak mělo dojít k prvnímu vypuštění syslů z voliéry do přírody, na travnatý svah Sklenářky, na němž je již několik let pastvou udržovaný krátký travnatý porost, který je podmínkou života syslů. Již dnes ale na svahu žije volně jeden mohykán, kterému se podařilo podkopat pod oplocením voliéry – zatím je v dobré kondici a držme mu palce, aby se přes všechny nástrahy, které syslovi život na periferii Prahy přináší, úspěšně dožil vypuštění dalších jedinců v příštím roce.

Syslem v Zoo Praha


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru