Běh pro gorily

Ostatní články

13. 05. 2011


Sobota 28. 5. 2011 ve 14 hodin

  • Výnos z akce půjde na záchranu volně žijících goril v Africe
  • Koncerty Eddie Stoilow, Marek Ztracený, RH Funkiss a další
 
Běh pro groily 2010Hlavní město Praha ve spolupráci se Zoo Praha uspořádá v sobotu 28. května již druhý ročník charitativní akce Běh pro gorily. Jedná se o akci zaměřenou na podporu goril ve volné přírodě. Stovky lidí v maskách těchto velkých lidoopů poběží od Pražského hradu na Staroměstské náměstí.
 
V loňském roce běželo téměř 300 závodníků po trase dlouhé 3,6 km a celá charitativní akce vynesla téměř 200 000 Kč. Letos bude trasa poněkud delší, ale pořadatelé zdůrazňují, že není nezbytné běžet, stačí jít procházkou. Cenu získá nejen ten, kdo dorazí do cíle jako první, ale i deset vylosovaných účastníků.
 
„Praha se po úspěšném loňském ročníku znovu připojila k světovým běhům na záchranu goril nížinných. Charitativní akce v loňském roce přinesla 192 tisíc korun a věřím, že v letošním roce se pražským běžcům povede získat na pomoc gorilám v Africe ještě více finančních prostředků,“ řekl primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda a dodal: „Oblíbenost goril z pražské zoologické zahrady je v Praze veliká, jsem proto přesvědčen, že se letošní rok přidá více účastníků, kteří se přijdou pobavit a zároveň podpořit dobrou věc.“

 Foto (c) LAGA Cameroon

Domovem goril nížinných jsou tropické deštné lesy střední Afriky - snad nejúžasnější prostředí naší planety. V oblastech, kde gorily nížinné žijí, jsou chráněny zákonem, přesto jsou běžně loveny na maso. Plocha lesů, které obývají, se vlivem těžby dřeva neustále zmenšuje. Odhady jejich početnosti ve volné přírodě se velmi liší; pohybují se v rozpětí, které začíná hluboko pod sto tisíci a končí nad dvěma sty tisíci jedinců. Odhaduje se, že během dvou desetiletí by gorila nížinná mohla být zcela vyhubena.
 
Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, který se ochraně goril dlouhodobě věnuje, navrhl, aby získané prostředky či za ně pořízený materiál byly poskytnuty již prověřeným partnerům ve střední Africe a na projekty, které organizuje přímo Zoo Praha.

 

Knížky a další vzdělávací materiály pro děti, foto (c) Miroslav BobekVe spolupráci s africkými kolegy letos distribuujeme 15 tisíc svazků gorilích pohádek a 120 tisíc obrázků goril s naučnými texty, které mají vést děti ve střední Africe k ochraně přírody a vytvářet v nich pozitivní vztah ke gorilám. Vybavením a technikou podporujeme strážce rezervace Dja, kteří bojují proti pytlákům, i záchrannou stanici pro primáty v kamerunském Limbe. Všechny tyto aktivity chceme dále rozvíjet,“ uvedl Bobek.

Účastí v Běhu pro gorily podpoříte tyto záměry i vy! Na ochranu goril přispějete plnou výší startovného.
 
Loňského Běhu pro gorily se zúčastnili herci ze seriálu TV Nova Ulice. Účast na letošním charitativním běhu přislíbily známé osobnosti nejen ze světa kultury.
 
V cíli běhu se můžete těšit na pestrý program. Poslechnete si známé hudební skupiny. Připraveny jsou také soutěže o zajímavé ceny.
 
Banánové občerstvení pro běžce
Všichni závodníci si budou moci pochutnat na lahodném banánovém občerstvení, které na Běh pro gorily připraví Chiquita. V březnu tohoto roku společnost certifikovala všechny své banánové farmy v rámci projektu „Better Banana“ Aliancí deštných pralesů. Tímto krokem se Chiqiuta otevřeně přihlásila ke zlepšení životních a pracovních podmínek zaměstnanců na banánových farmách. Současně zásadním způsobem upravila postupy při pěstování, zajistila bezpečné nakládání s agrochemikáliemi a zodpovědné hospodaření s vodou, půdou a dalšími přírodními zdroji. Banány Chiquita jsou nyní označeny symbolem zelené žabičky, který zaručuje nejen vysokou kvalitu, ale také ekologicky i společensky odpovědný přístup pěstování.
 
Gonarezhou Transfrontier Park věnuje cenu: Dobrodružství v Africe
Hlavní cenu věnuje Běhu pro gorily generální partner Gonarezhou Transfrontier Park. Výherce se bude těšit ze sedmidenní dovolené pro dvě osoby v přírodním parku Gonarezhou Transfrontier Park plné jedinečných zážitků a cestování v nedotčené divoké přírodě na hranicích Mozambiku a Zimbabwe.
 
Startovné:
Kategorie A: 300 Kč – (účastník obdrží číslo, masku, jednorázové vstupné do fitness centra World Class, sleva do značkového obchodu Nike Prague Store, jednorázové vstupné do pražské zoo)
Kategorie B: 500 Kč – (účastník obdrží číslo, masku, originální pamětní tričko, jednorázové vstupné do fitness centra World Class, sleva do značkového obchodu Nike Prague Store, jednorázové rodinné vstupné do pražské zoo )
 
Přihláška a více informací na www.behprogorily.cz  

  

Program běhu
Program běhu

Mapa trasy
Mapa trasy


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru