Zahájení 80. sezony přilákalo davy návštěvníků

Ostatní články

28. 03. 2011


Reportáž ze soboty 26. března 2011

Jubilejní sezonu zoologické zahrady zahájili primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda spolu s ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem. Veřejnosti byly zpřístupněny Gočárovy domy, proběhl křest knížky Úsměvy z historie pražské zoo a oslava narozenin klisny koně Převalského Hary. Zoo Praha počínaje dneškem prodloužila otevírací dobu do 18 hodin.
 
V areálu Zoo Praha se mohli návštěvníci setkat s retro „chodící reklamou“ (foto: Tomáš Adamec)Vstup do jubilejní 80. sezony pražské zoologické zahrady proběhl v historickém duchu a dobových rekvizitách. Ředitel zoo Miroslav Bobek zavzpomínal na významné mezníky v osmdesátileté historii, ale i na první zvířata, která položila základ dnes tak úspěšných a rozsáhlých chovů. Připomenul, že z osmi hektarového areálu z roku 1931 je dnes téměř šedesáti hektarová zoo na světové úrovni. Zároveň poděkoval za podporu nejen zřizovateli pražské zoologické zahrady Magistrátu hl. m. Prahy, který umožňuje její neustálý rozvoj, ale i návštěvníkům za jejich přízeň.
 
„V nejbližších dnech vstoupí do zahrady 52.000.000. návštěvník v její historii. Těší mne, že i přes sychravé počasí dorazilo téměř 10.000 návštěvníků. Děkujeme všem za tuto podporu,“ dodal Bobek.
 
Bohuslav Svoboda u terária s leguány modravými (foto: Tomáš Adamec)Program slavnostního zahájení byl spojen s křtem dvou vzácných přírůstků, které chová pražská zoologická zahrada jako jediná zoo v Evropě. Šlo o pár leguánů modravých, které primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda pojmenoval Faust a Markétka.
 
Pro vztah chovatele a jakéhokoliv zvířete je velmi důležité jméno, které vztah posunuje do jiné, přátelštější, intimnější roviny. Jménem jim dáváme punc osobnosti, a proto je i jméno jak zvukově, tak významově důležité,“ vysvětlil Svoboda. „Ve spolupráci s pražskou zoo jsme hledali tři věci - vztah k Praze, "omen nomen," a jméno, které by se dalo dobře vyslovovat, aniž by znělo "potupně". Předlohou a inspirací se nakonec stal Bulgakův román Mistr a Markétka. Mistr zní příliš zpupně, zato Faust patří k známým pražským pověstem. Křtím tedy naše dva nové přírůstky na Fausta a Markétka.
 
Hostem zahájení se stal i fyzik a letošní osmdesátník František Janouch. Kromě toho, že popřál zoologické zahradě mnoho úspěchů do dalších desetiletí, pokřtil jménem Nukleus další zajímavé zvíře z chovů Zoo Praha, které je schopno přežít i atomový výbuch – štíra žlutopásého. „Byl bych rád, aby jaderné elektrárny nebyly s bezpečností na štíru,“ dodal.
 
Slavnostní přestřižení pásky u vchodu do galerie Gočárových domů (foto: Tomáš Adamec)Program slavnostního zahájení 80. sezony pražské zoo pokračoval otevřením Gočárových domů, kterého se zúčastnil např. architekt Zdeněk Lukeš. Poprvé zde byla zpřístupněna galerie a exkluzivní prodejna upomínkových předmětů Zoo Praha. Za účasti ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka proběhl křest knihy Ondřeje Suchého Úsměvy z historie pražské zoo.
 
Posledním zastávkou v programově nabitém dni byla oslava 6. narozenin klisny Hary u výběhu koní Převalského. Erbovnímu zvířeti přišli popřát herec a moderátor Pavel Zedníček a zpěvačka Zora Jandová.
 

Počínaje dnešním dnem prodlužuje Zoo Praha svou otevírací dobu od 9 do 18 hodin.

 Videoreportáž ze zahájení 80. sezony


Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...

Planoucí útesy v Gobi. Foto: David Broda

Součástí nové expozice Gobi v horní části Zoo Praha je ukázka světově významné paleontologické lokality. Americká expedice z roku 1923 definitivně potvrdila existenci zkamenělých dinosauřích vajec a také dala jméno ohromujícím...




Přihlášení k newsletteru