Navštivte ptačí mokřady

Ostatní články

09. 09. 2010


Sobota 11. září v 11 hodin - slavnostní otevření nové expozice

Pražská zoo měla dlouho velké tajemství. Návštěvníkům a dokonce ani většině zaměstnanců nebylo přáno nahlédnout za oponu, která skrývala skupinu možná vůbec nejbizarnějších opeřenců na světě. Ptáků s velrybí hlavoučlunozobců afrických. Nyní se však opona konečně zvedne.

V sobotu 11. září v 11 hodin proběhne slavnostní otevření expozice Ptačí mokřady. Kmotrem páru člunozobců afrických se stane zpěvák Daniel Nekonečný. Pro návštěvníky bude připraven program, v rámci kterého se dozvědí legendy o člunozobcích a zajímavosti ze života těchto ptáků. K expozici vás navede speciální navigace – na zemi nastříkaní člunozobci.

Kromě člunozobců budete moci pozorovat více než 140 ptáků v přilehlých mokřadech a v dalších 4 voliérách – v nich jsou ptáci pospolu tak, aby jejich soužití odpovídalo výskytu na jednotlivých kontinentech. Voliéry Afrika, Amerika, Austrálie a Evropa oslní ptačími druhy, které se v Zoo Praha objeví zcela poprvé - např. kladivouš africký, jeřáb laločnatý, flétnák australský a čejka laločnatá.

     

            Člunozobec africký, foto © Michal Šťastný                        Jeřáb laločnatý, foto © Antonín Vaidl

Více k tématu

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...

Planoucí útesy v Gobi. Foto: David Broda

Součástí nové expozice Gobi v horní části Zoo Praha je ukázka světově významné paleontologické lokality. Americká expedice z roku 1923 definitivně potvrdila existenci zkamenělých dinosauřích vajec a také dala jméno ohromujícím...




Přihlášení k newsletteru