Novinky 78. sezony v Zoo Praha

Ostatní články

01. 04. 2009


Informace o nových objektech i službách pražské zoo

Mezi hlavní novinky patří čtyři nové objekty, které budou otevřeny během jara:
 
 
Kavárnička Černohouska – otevření 4. 4. 2009
= Zrekonstruovaný památkově chráněný objekt ze 17.století - viniční domek, který byl ve své době výraznou dominantou tyčící se nad trojskými vinicemi, proměněný na kavárnu a cukrárnu pro rodiče s dětmi, s vyhlídkovou terasou, s krásným výhledem na Prahu a dětským hřištěm. Vybudováno nákladem 7 milionů Kč.
 
Nová expozice papoušků – otevření 8. 5. 2009
= 8 nových voliér se zimními ubikacemi na vyhlídkové cestě mezi expozicí ledních medvědů a horní stanicí lanovky. U kavárny Černohouska navíc vybudována unikátní průchozí voliéra papoušků s možností vstupu návštěvníků přímo mezi papoušky. Ve voliérách bude vystavena kolekce nektarožravých papoušků (budou zde zastoupeny tyto rody: lori, loríček, lorikul). Vybudováno nákladem 6 milionů Kč.
 
Nová expozice lachtanů – otevření 23. 5. 2009
= Expozice roku! Monumentální expozice lachtanů jihoafrických imitující scenérii autentického mořského břehu. 370 m2 (530 m3) velký bazén, pobřežní skaliska složena z 300 m3 čedičového kamene, návštěvnická tribuna pro 260 sedících diváků a špičkové chovatelské zázemí pro oblíbenou lachtaní rodinu, včetně potomků slavného lachtana Gastona. Vybudováno nákladem 39 milionů Kč.
 
Rozhledna Obora – otevření 13. 6. 2009
= Po petřínské rozhledně druhá rozhledna v Praze, vybudovaná na nejvyšším místě areálu zoo vedle občerstvení Obora, s unikátním výhledem na koryto řeky Vltavy, na Prahu 6, 7 a 8 a na areál Zoo Praha, a to z výšky 18,5 metrů. Jde o věrnou kopii dnes již neexistující dřevěné rozhledny z vrchu Smrk v Jizerských horách, postavené v roce 1892 a zničené v padesátých letech minulého století. Vybudováno nákladem 4 milionů Kč.
 
 
Další novinky a projekty této sezony:
 
 
Žirafí babyboom – přímý přenos z Afrického domu
= Ve spolupráci s www.tn.cz a společností T-Systems nabízíme možnost sledovat on-line na stránkách Zoo Praha porod žirafího mláděte, které by se mělo narodit v polovině dubna samici Elišce, jako 4. žirafí mládě narozené v tomto roce a celkově 65. narozené v pražské zoo.
 
Zoo všemi smysly – informační systém pro nevidomé
= Instalaceunikátního informačního systému, který je určen nejen nevidomým a zrakově postiženým, ale všem vnímavým návštěvníkům zoo. 80 vybraných expozic bude vybaveno informačními pulty v Braillově písmu, se zvuky zvířat a s trojrozměrnými modely různých přírodnin (vejce, ostny, krunýře, stopy apod.).
 
Nechme šelmy žít – kampaň na záchranu evropských šelem
= Informační a sbírková kampaň, organizovaná od 21.3. ve spolupráci s Evropskou asociací zoo a akvárií a v rámci aktivit na podporu předsednictví ČR v Radě EU. V Pražském domě v Bruselu bude od 28.4. instalována výstava o současné Zoo Praha.
 
Kulaté narozeniny – významné zvířecí osobnosti slaví
= Oslavy kulatých a půlkulatých narozenin významných zvířecích osobností pražské zoo – slonice Gulab (50 let, jedno z nejstarších zvířat v Zoo Praha), hroch Slávek (25 let) a gorilka Moja (5 let).
 
 
UPOZORNĚNÍ:
Z důvodu probíhající výstavby protipovodňových opatření v Troji bude po celou sezonu 2009 snížena kapacita parkovišť Zoo Praha o 300 míst!
 
 
 
 
Úspěchy loňské sezóny:
 
 
Zoo Praha vyhlášena 7. nejlepší zoo světa – podle magazínu Forbes, USA,
 
3. nejvyšší návštěvnost v dějinách Zoo Praha – celkem 1 197 000 návštěvníků (Zoo Praha patří mezi 15 zoo v Evropě s návštěvností vyšší než 1 milion). Nejvyšší návštěvnost, nejvíce odchovů (920 mláďat) a nejvyšší míra ekonomické soběstačnosti (75%) mezi českými zoo.
 
Otevření Pavilonu gaviálů – dovoz nejvzácnějších krokodýlů planety. Mimo Indii chováno pouze 26 jedinců, z toho 7 v Praze. Gaviály nechová žádná jiná zoo v Evropě!
 
Ochrana zvířat ve volné přírodě – od roku 2008 věnuje Zoo Praha z každé vstupenky 1,-Kč na podporu projektů na ochranu ohrožených druhů zvířat ve volné přírodě. Konkrétně vloni odesláno 300 tis.Kč na návrat koní Převalského do Mongolska, 300 tis.Kč na záchranu gaviálů do Indie a 500 tis.Kč na záchranu obojživelníků v několika místech světa. Za tento výsledek obdržela Zoo Praha EAZA Platinum Award, nejvyšší evropské ocenění za podporu ochrany přírody v podmínkách zoo.
 
Zoobus zdarma – účinný příspěvek pražské zoo k řešení krizové dopravní situace v Troji – od dubna do září o víkendech a svátcích pro všechny zdarma.
 
Senioři nad 70 let zdarma, Trojská karta a mnoho dalších zvýhodnění a bonusů pro návštěvníky Zoo Praha.
 
Úspěšné reklamní kampaně  – 2x v roce vyhlášena outdoorová kampaň Zoo Praha nejlepší kampaní měsíce (časopisy Strategie a Marketing & Media). Kampaň ADOPTUJTE ZVÍŘE vynesla zoo během 2 posledních měsíců v roce 2,5 mil. Kč.

Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...

Děkujeme, že přispíváte na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám! Níže si můžete přečíst, jak jsou vybrané finanční prostředky využívány.




Přihlášení k newsletteru