Jubilejní slavnost k 75. výročí pražské zoo - 28.9.2006

Ostatní články

28. 09. 2006


Reportáž

Přesně na den mohli návštěvníci pražské zoo zavzpomínat na vznik zoologické zahrady před tři čtvrtě stoletím. Spolu s nimi vzpomínali i zaměstnanci zoo a hosté.

Slavnostního zahájení se zúčastnili primátor HMP dr. Pavel Bém, radní dr. Miloš Gregar, dlouholetý bývalý ředitel zoo prof. Zdeněk Veselovský, herečka Jiřina Jirásková, hudebník Jiří Suchý a další milí hosté. Ústředními postavami však byli ředitelé zoo - první a poslední. V dobovém obleku a stylovém Rolls-Roysu zavítal mezi nás "osobně" prof. Jiří Janda. Pronesl autentickou uvítací řeč, v níž zrekapituloval dobu otevření zoo a to nejzajímavější, co mohli první návštěvníci spatřit. Poté usedl ke svému stolu (rovněž pravému a nefalšovanému) a předal slovo dnešnímu řediteli dr. Petru Fejkovi. K dokonalému dokreslení dobové atmosféry přispělo i hudební vystoupení Petry Erneyové, která za doprovodu zpívala swingové písně, a kostýmy, v nichž slavnost zdobili zaměstnanci zoo.

Další bod programu se točil kolem bazénu lachtanů. Nejprve zazpíval pan Jiří Suchý, poté ve vodě "teplé" 8 stupňů předvedli své umění pražští krasoplavci a do třetice došlo na křest knížky F. X. Doležala o pražské zoo (druhý křest spojený s autogramiádou proběhl za účasti herce Václava Vydry o něco později). Na závěr převzali žezlo právoplatní obyvatelé bazénu - lachtani jihoafričtí Meloun, Abeba, Bára, Julinka a Myška v doprovodu svých chovatelek.

Ve 14. hodin byla slavnostně zahájena výstava na ochozu pavilonu slonů. Nese název 75 let Zoo Praha a v 16 zastaveních seznamuje návštěvníky na četných dobových fotografiích, listinách i dalších reáliích s tím, jak vlastně zoo vznikala (nutno říci, že dlouho a obtížně), s jakými těžkostmi i radostmi se setkával její první ředitel prof. Jiří Janda, jak prožívala léta válečná i poválečný rozvoj. Mohou srovnat první stavby s těmi dnešními a dovědí se i něco o prvních zvířatech. Výstava bude přístupná až do konce března 2007.

Hlavním bodem odpoledního programu byly křtiny mláděte tapíra jihoamerického, jehož kmotrem se stal herec Karel Heřmánek. Jak bývá u kmotrů zvykem, dal mu jméno vlastní a malý Heřmánek se stal jakýmsi maskotem divadla Bez Zábradlí. Jihoamerické rytmy zahrála skupina Duo Amigos.

Bohatý program zahrnoval i další aktivity. Představení divadélka Romaneto seznámilo naše nejmenší návštěvníky s historií lvice Šárky. Komentovaná krmení zvířat se odehrávala v historickém duchu za vydatného přispění známého Brehmova života zvířat. Obrovský zájem byl také o "kadeřnický salon" před vzdělávacím centrem, v němž bylo možné si nechat udělat dobový účes. Ve vlastním sále pak nepřetržitě běželo promítání filmů z historie zoo.

Jubilejní slavnost k 75. výročí pražské zoo - 28.9.2006


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru